Strategi og forretningsutvikling

 

En virksomhetsstrategi med klare mål og tiltak for langsiktig vekst, teknologidrevet innovasjon og økt konkurransekraft må til. Støttet av helhetlig virksomhetsstyring for å nå mål og bærekraftig drift.​

 

Forretningsverdi

  • Sikre vekst og konkurransekraft med en fleksibel og skalerbar strategi
  • Øk innovasjonskraft ved å koble strategi til teknologi og digital transformasjon
  • Smartere strategiske beslutninger basert på innsikt og analyse
  • Ta strategiske beslutninger basert på sanntidsdata
  • Sikre overholdelse av regulatoriske krav og reduser risiko
  • Forbedre styringsprosesser og ressursutnyttelse

 

 

Datadrevet strategi og effektiv virksomhetsstyring

Den raske utviklingen innen teknologi, digitalisering og kunstig intelligens endrer markedsdynamikken og utfordrer tradisjonelle forretningsmodeller. For å lykkes må virksomheter navigere i et komplekst landskap av nye aktører, økende kundekrav og regulatoriske endringer. Mange har strategier på plass, sliter med å omsette dem til reelle resultater. Strategien må være dynamisk, datadrevet og tett koblet til teknologi og innovasjon.

Effektiv virksomhetsstyring er avgjørende for å sikre måloppnåelse, risikokontroll og operasjonell effektivitet. Uten gode styringsmodeller kan virksomheter miste kontroll over strategisk retning og ressursbruk.

Vi vet at vi må digitalisere, men sliter med å forstå hvilke teknologiinvesteringer som faktisk gir strategiske fordeler.

Kunde innen offentlig sektor

Vår tilnærming

  • Analysere interne forhold, markedstrender, teknologi og konkurranselandskap
  • Evaluere kundens posisjon, ressurser og kompetanse for å skape en strategisk fordel
  • Utforme virksomhetsstrategier og forretningsstrategi
  • Tilpasse forretningsmodeller for å muliggjøre digital transformasjon, nye inntektsstrømmer og økt smidighet
  • Realisere strategier gjennom endringsledelse, eksperimentering og målstyring
  • Optimalisere gjennom kontinuerlig måling, justering og videreutvikling av strategiske initiativer
  • Etablering av styringsmodeller for effektiv beslutningstaking
  • Bruk av dataanalyse og KPI-overvåking for bedre innsikt
  • Risikostyring og compliance for regulatorisk etterlevelse inkludert ESG-krav. ​
  • Bygge kultur og metodikk for å sikre smidig og kontinuerlig forbedring.

Podkast: KI-praten

Hvorfor skal virksomheter bruke KI, og hvilken brikke har egentlig menneskene i teknologien? Hør praten med Hege D. Olsnes, direktør for Advisory i Sopra Steria.

Hvorfor skal virksomheter bruke KI?

Prosjekter innen strategi og forretningsutvikling

Sparebank 1 Utvikling: Mer effektiv IT-styring for prioritering, måloppnåelse og verdiskaping

Oslo universitetssykehus: Helhetlig prosesskartlegging for det nye Radiumhospitalet

Ruter: Selvkjørende kollektivtransport er nær

Sporveien: Et langsiktig partnerskap for digitalisering

Norsk Kylling: Målet er at de skal ha det som plommen i egget

ReIT: Digitaliseringssamarbeid i renovasjonsbransjen setter ny standard

Meninger

| Tarald Fidjeland, Hege Marie Norheim

EUs omnibus: Stopp eller stimuli?

| Odd Inge Hellesylt, Amalie Fantoft

Kommunene må få sjansen til å håndtere eldrebølgen

| Ida Jakobsen, Miriam Hardarson

Vet du hvordan du skaper en trygg arbeidsplass for skeive ansatte?

| Stine Therese Sjo

Leder, du må se deg selv i speilet!

| Iselin Songe-Møller

Hva har du som leder gjort for å øke likestillingen det siste året?

| Andreas Gravermoen

Nytt år – nye feil

Nyheter

Norske toppledere mangler nødvendig digital kompetanse

des 11, 2020, 14:24 p.m.
Title* : Norske toppledere mangler nødvendig digital kompetanse


Et av hovedfunnene i en ny rapport viser at norske toppledere mener det er for lite digital kompetanse i norske ledergrupper. Det kan få følger for norsk offentlighet og næringsliv.

– De som er digitalt modne har allerede begynt å dra fra. Dette er viktig fordi det handler om konsekvensene av digital globalisering, og norske virksomheters fremtid og lokale arbeidsplasser, sier Lillian Røstad, direktør for forretningsrådgivning i Sopra Steria. 

Hun er initiativtaker bak rapporten, der 30 toppledere fra offentlig og privat sektor har blitt intervjuet om sine utfordringer og muligheter i det digitale skiftet. De fleste er enige om én ting: Virksomheter med ledere som forstår teknologien og hva den kan brukes til, lykkes bedre med digitaliseringen. 

– En utfordring er at flere ledere i norsk næringsliv mangler et begrepsapparat og forståelse for ny metodikk knyttet til digitalisering og mulighetene. Videre skaper det utfordringer med å forstå behovet for digital transformasjon, og evnen til å lykkes med omstilling av organisasjonen, sier Røstad. 

–Er ikke der vi skal være

Også i offentlig sektor er kompetansegapet synlig. Rapporten viser at toppledelsen i offentlig sektor har klare ansvarsområder, og et klart mål om å effektivisere virksomhetsprosesser. Likevel opplever ikke alle virksomheter at ledelsen arbeider for å endre arbeidsformer. Topplederne opplever å i stor grad måtte dra ledergruppene i gang for å innføre nye og effektive arbeidsmetoder, som eksempelvis LEAN og smidig metodikk. 

– Norske toppledere og deres ledergrupper må forstå og evne å ta innover seg det som må til med tanke på digitale strategier, reorganisering, ny arbeidsmetodikk og datainnsamling. Dette er ikke nytt, senere tvert imot, men nyheten er at så mange norske toppledere i virksomheter av denne størrelsesordenen mener at vi ikke er der vi skal være. Selv etter årevis med gjentakende budskap om digitalisering, sier Røstad. 

Kursing og kontinuerlig kompetanseutvikling

En av bedriftene som ble intervjuet i rapporten, var COWI. Dette er et av selskapene som er å regne som spydspisser innen sin digitale transformasjonsreise. Birgit Farstad Larsen er divisjonsdirektør i COWI, og hun påpeker at ingenting kommer av seg selv. Hos dem har nøkkelen vært blant annet å kurse lederne i selskapet: 

– Digitalisering handler om å skape et mer bærekraftig samfunn gjennom smartere løsninger og økt produktivitet. Men det krever kompetanse, og kompetanseøkning skjer via flere kanaler. Vi gjennomfører dedikerte kurs for ledere med fokus på både teknologi og verdiskapning, samt at vi engasjerer oss i bransjen, med kunder og samarbeidspartnere for å forstå behov og hvordan digitalisering kan bidra til å nå disse, sier Farstad Larsen. 

Birgit Farstad Larsen

Hun er også klar på at ledernes viktigste oppgave er nettopp, å lede. Dersom ledelsen tilrettelegger for at de dyktige menneskene i organisasjonen får demonstrere og utvikle sin kompetanse, så vil dette gagne hele selskapet. 

– Det aller fremste rådet er å mobilisere de kloke digitale hodene. Det er mennesker som driver den digitale utviklingen i en kompetansebedrift som COWI. Ved at de får plass og involveres, så utvikler de også andre, inkludert lederne, avslutter hun.

FAKTA

Rapporten «Toppledernes digitale agenda» ble lansert torsdag 03.12.2020, og inneholder funnene fra intervjuene med de 30 topplederne. I tillegg gir Sopra Steria fem anbefalinger, basert på toppledernes svar, til ledere som ennå er i den digitale startgropa.

 

Illustrasjon av Toppleders digitale agenda, tre mennesker og nye teknologier


Tags :

Vil du vite mer?