ROAF: Slik identifiserer vi miljøtiltakene med mest effekt

| minutter å lese

Kortversjonen:

  • ROAF engasjerte Sopra Steria for å revidere virksomhetsstrategien, implementere målstyringsverktøyet OKR og gjennomføre dobbel vesentlighetsanalyse i henhold til CSRD.
  • Dette gjør ROAF i bedre stand til å prioritere og jobbe mer målrettet.
  • Sopra Steria Footprint berømmer kunden for at de legger lista så høyt.


Renovasjonselskapet ROAF (Romerike Avfallsforedling) benytter målstyring og dobbel vesentlighetsanalyse for å identifisere og prioritere de viktigste tiltakene for å løse sitt samfunnsoppdrag – å fremme sirkulærøkonomien. 

Nå 65-prosent-målet

Norge har målsetning om at 65 prosent av alt avfall skal materialgjenvinnes eller ombrukes innen 2035. Dette, og en rekke andre EU-regler stiller høye krav til ROAF IKS (Romerikes Avfallsforedling), og hele rennovasjonsbransjen. Samtidig som ROAF må utvikle egne driftsprosesser og tjenestetilbud for å nå 65 prosent-målet, må de også imøtekomme innbyggernes behov, ivareta ansattes sikkerhet og trivsel, samt håndtere politiske og økonomiske rammebetingelser fra eierkommunene. 

Skal ROAF og bransjen som helhet evne å håndtere denne komplekse problemstillingen, mener ROAF at det er kritisk å jobbe bedre med å prioritere målene og tiltakene som utgjør størst forskjell. Derfor engasjerte ROAF Sopra Steria for å revidere sin virksomhetsstrategi og implementere målstyringsverktøyet OKR (Objectives and Key Results). ROAF ønsket en strategi som er enkel å forstå for hele virksomheten slik at den bidrar til å sette en tydelig felles retning.  

– OKR er en ny måte å jobbe på. Vi har fortsatt en vei å gå for å få det godt inn under huden, men vi ser at det bidrar til både økt åpenhet og større eierskap til våre mål, sier Torbjørn Haga, økonomidirektør i ROAF. 

Forstå hvordan forretningsmodellen spiller på lag med mennesker og miljø 

– Å beskytte miljøet gjennom sirkulær avfallshåndtering, samt gjøre det enkelt for våre kunder og eiere å ta gode miljøvalg er to viktige hovedmål for oss. Vårt tredje mål er å være et godt sted å jobbe, sier Synnøve Bjørke, administrerende direktør i ROAF. 

Men, det er utfordrende å prioritere strategiske satsninger. Hva skal ROAF ta tak i først? Utvide hentetilbudet, forberede seg på mer ekstremvær, styrke kommunikasjonen med innbyggerne eller noe helt annet? Det er mye ROAF kan og vil jobbe med. 

For å prioritere de viktigste – mest vesentlige – bærekraftstemaene for egen virksomhet og verdikjede, besluttet ROAF å gjennomføre en dobbel vesentlighetsanalyse som en forlengelse av strategiprosessen Sopra Steria fasiliterte. 

En dobbel vesentlighetsanalyse kartlegger hvordan en virksomhet påvirker omverdenen (positivt og negativt), og hvordan omverdenen påvirker virksomheten, i form av risikoer og muligheter. 

– Det var utrolig nyttig for ledergruppen å systematisk gå igjennom hele ROAFs verdikjede, og se hvordan vår forretningsmodell spiller sammen med miljø og mennesker. Dette er et strålende eksempel på hvordan man kan jobbe systematisk og strategisk med bærekraft, sier Bjørke. 

Sopra Steria hos ROAF 1200x630

Sopra Sterias Madeleine Andresen, Henriette Ankerud og Tiril Raknes jobbet tett med kunden i dette prosjektet.

Solid grunnlag for å strukturere og forankre tiltak 

Den doble vesentlighetsanalysen gjør ROAF bedre i stand til å strukturere og prioritere initiativ, langs et bredt spekter av bærekraftsrelaterte temaer knyttet til klima og miljø, sosiale forhold og etisk forretningsstyring. Resultatene fra analysen er integrert i ROAFs OKR-prosess, hvor selskapet jevnlig setter konkrete mål for hva de skal oppnå. Renovasjonselskapet vil bruke dette som fundament for å sikre at både målsettinger og tiltak er godt forankret, og basert på kunnskap om hvor skoen trykker. 

Til tross for at ROAF ikke er lovpålagt en dobbel vesentlighetsanalyse, slik mange store virksomheter nå er og blir, valgte ROAF å følge beste praksis definert av EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) og gjennomføre analysen i tråd med CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). 

– Det er så gøy å jobbe med en offentlig aktør som er så ambisiøs og legger lista like høyt som private næringsliv, sier Tiril Raknes. – Ja, og andre offentlige aktører bør virkelig la seg inspirere av dette!, stemmer Henriette Ankerud i, begge rådgivere i Footprint som bisto ROAF. 

Både ledergruppe og ansatte, i tillegg til eksterne interessenter, ble tett involvert gjennom prosessen og det ble identifisert nærmere 100 påvirkninger, risikoer og muligheter i ROAFs verdikjede, fordelt på 9 av de 10 bærekraftstemaene (definert av EFRAG).  

Hva ble de mest vesentlige bærekraftstemaene?

Vesentlighet avgjøres ved å score hver påvirkning, risiko og mulighet langs flere dimensjoner. Dette oppsummeres slik at det fremgår hvilke bærekraftstema som samlet sett fikk høyest score og dermed kan anses som mest vesentlige basert på ROAF sin påvirkning og omverdens påvirkning på ROAF.

De mest vesentlige bærekraftstemaene for ROAF er klimaendringer, forurensning, ressursbruk og sirkulærøkonomi, ansatte i verdikjeden, egne ansatte, forbrukere og sluttbrukere, forretningspraksis og berørte samfunn. 

Figur: Vesentlige bærekraftstemaer 

 

Om ROAF 

Romerike Avfallsforedling IKS (ROAF) er Nedre Romerikes renovasjonsselskap, og betjener rundt 225 000 innbyggere i syv kommuner med innsamling, sortering, gjenvinning og ombruk av avfall.

ROAF driver et av Europas mest moderne ettersorteringsanlegg for husholdningsavfall, drifter deponier og gjenvinningsstasjoner. Selskapet henter avfall fra omtrent 90 000 husholdninger og har flere initiativer for å gi resirkulerte materialer nytt liv. 

Kreditering: ROAF (figurer) og Benjamin_A._Ward (bilder)

Henriette Ankerud

Henriette Ankerud

Rådgiver strategi og bærekraft

Se alle prosjektene til Sopra Steria

Se alle