Orkla Foods Norge: Tar klimakontrollen i eget hus

| minutter å lese

Et dashbord for bærekraft blir avgjørende for Orkla Foods Norge, som skal halvere sine produkters klimaavtrykk innen 2030.  

Vi rigger oss for å bli morgendagens matselskap. Da må vi ha kontroll i eget hus. Derfor trenger vi egne måletall for klima, fortalte Johanne Kjuus, leder for bærekraft i Orkla Foods Norge, under Sopra Sterias årlige lederkonferanse Power of Sharing 2022.  

Planlegge, predikere, prioritere 

Orkla Foods Norge har forpliktet seg til en rekke ambisiøse klimamål fram mot 2030. CO2-utslipp fra den eksterne delen av verdikjeden skal ned med 50 prosent. Egne CO2-utslipp skal kuttes med hele 70 prosent. Energibruken skal i stadig større grad komme fra fornybare kilder, mens det blir solide kutt i matavfall, energi- og vannforbruk.  

Derfor jobber selskapet med å utvikle et bærekraftdashbord som leverer klimatall i sanntid direkte til direktører, ledergrupper og forretningsområder.    

– På samme måte som vi styrer etter finansielle måltall, skal vi i fremtiden også styre etter klimatall. På den måten kan vi følge utviklingen tett i alle deler av selskapet, og ta beslutninger basert på oppdatert og nøyaktig informasjon. Digitalisering og automatisering gjør at det blir mye enklere å planlegge og predikere, slik at vi prioriterer rett, forteller Kjuus.  

Må få med folk flest 

Med merkevarer som Toro, Grandiosa, Stabburet Leverpostei og Fun Light, har Orkla Foods Norge en udiskutabel plass i de aller fleste hjem. Når selskapet skrur opp tempoet på bærekraftsatsingen, er de derfor helt avhengige av å få med seg folk flest på laget.   

– Vi må bruke kraften som ligger i volumene våre. Bare gjennom Toro selger vi 65 millioner middagsporsjoner hver dag. Øker vi salget av de variantene som har et lavere klimaavtrykk, så spiller det en stor rolle. Vi må hjelpe forbrukerne med å velge disse produktene, samtidig som vi sørger for at nye produktinnovasjoner får et lavere avtrykk, sier Kjuus.  

Sier ja til klima 

Hun ønsker å snu oppfatningen av at klimakamp handler om å si nei. I stedet har  selskapetkommet opp med «Plan JA». Planen skal gjøre det enklere å si JA til JA-mat som kan bidra til grønnere måltider og matproduksjon fremover  

– Halvparten av oss vil gjerne velge bærekraftig i butikkhyllen. Samtidig vet vi at sju av ti synes dette er vanskelig i praksis. Vi vil skape en positiv energi rundt miljø og bærekraft, enten det handler om å kjøpe Grandiosa-en med lavest klimaavtrykk eller å sette sammen måltider som er sunne og klimavennlige. Det skal bli lettere å velge grønt, lover Kjuus. 

Orklas plan Ja_Johanne Kjuu


DIGITAL HJELP. Bærekraftleder Johanne Kjuus bruker digitalisering og automatisering for å nå Orklas ambisiøse klimamål. Foto: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria 

 

Johanne Kjuus har siden denne artikkelen ble skrevet fått ny stilling i Sopra Steria sin klimarådgivningsavdeling, Footprint.  

Search

Kort om Sopra Steria

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, innovasjon og bærekraft. Selskapet har gjennom en årrekke vært rangert som en av Norges beste arbeidsplasser. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med deres omstilling.  

Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid. 

Sopra Steria har 56 000 medarbeidere i 30 land, og hadde en omsetning på € 5,8 milliarder i 2023. I Norge sørger 3300 medarbeidere for en årlig omsetning på over 5,2 milliarder kroner i 2023. Selskapet har kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Drammen, Hamar, Fredrikstad, Kristiansand og Tromsø. 

Vil du vite mer?

Kristin Blix-Elton
Kristin Blix-Elton
Markeds- og kommunikasjonsdirektør, Skandinavia