Hvis du tror det er nok å forholde seg til én generativ KI-modell, så må du tro om igjen.
Man rekker ikke å hente en kaffekopp en gang, før det har kommet noe nytt innen KI-modellene. Så fort skjer det. Nesten uansett hvilken bransje du tilhører, så er det et must å følge med på utviklingen.
Nylig stod jeg på scenen foran over 200 fageksperter fra næringslivet og offentlig sektor, for å fortelle hvordan riktig bruk av ulike KI-språkmodeller kan bidra til å automatisere prosessene på jobben. Fagekspertene som hadde møtt opp på den aller første ServiceNow-konferansen til Sopra Steria var både fra transportbransjen, dagligvarebransjen, bank og forsikring og flere offentlige virksomheter. Deltagerne var blant annet fra forskjellige administrative avdelinger og fagavdelinger som HR, UX, finans og IT.
For ja, ServiceNow har blitt langt mer enn et buzz-word i bransjen. «Alle vil ha det», kunne Finansavisen skrive tidligere i år. ServiceNow er en plattform flere har fått øynene opp for, fordi den blant annet gjør det enkelt å automatisere arbeidsflyter. Plattformen har vist at den bidrar til mindre feilkilder og gjør at de ansatte kan sette bort flere manuelle prosesser – og på den måten heller bruke tiden på verdiskapende arbeid.
Ulike språkmodeller til ulike formål
Men, holder det å «bare» bruke ServiceNow med generativ KI? Eller trenger vi Copilot og andre generativ KI-modeller også?
Svaret er kanskje ledende. Men avgjørende, om du vil lykkes med å få mest mulig ut av KI.
Ofte er problemet at man tror «one-size fits all» er en riktig tilnærming. Men vi behøver ulike språkmodeller for ulike formål.
For eksempel er personlige KI-assistenter som ChatGPT og Claude laget for samtalebasert interaksjon og fleksibilitet. Språkmodeller som er tilpasset virksomheter derimot, er ofte designet for strukturerte prosesser og automatisering på tvers av organisasjoner. Dersom en «hyggelig, personlig chat» er formålet, bør det velges en type språkmodell som er trent opp til nettopp det, mens en annen assistent bør velges om det er for å automatisere prosesser.
Tips til neste ledermøte
ServiceNow-plattformen har utarbeidet flere språkmodeller, som til sammen har fått navnet NowLLM. Denne er trent opp til å virke i ServiceNow-kontekst. Microsoft Copilot, derimot, er trent og tilpasset løsningen til Microsoft. Om produktet heter Copilot, AWS Q eller Google Vertex spiller derfor liten rolle. Det handler om å skjønne hvilke funksjoner de er trent opp til å håndtere, og hva den enkelte kan bidra med for deg. Enten i dag, eller i morgen.
For husk, det endrer seg hele tiden. De som lykkes, er de som holder seg oppdatert og følger med i utviklingen. Bruk faglige nettverk, les innlegg fra fageksperter og bransjeledere og opprett månedlige interne KI-møter i virksomheten. Først da sikrer du at kunnskapen sprer seg i organisasjonen.
Så, tips til agendapunkt på neste ledermøte: Oppfordre de ansatte til å bruke flere enn én språkmodell. De som klarer å se på synergiene av å bruke flere, vil utvilsomt oppnå størst effekt.
Innlegget ble først publisert på Computerworld 8.11.2024.