Kunstig intelligens kommer til å lure deg også

av Elisabeth Fossmark - Seniorkonsulent, digital sikkerhet og personvern
| minutter å lese

Og tro det eller ei, du har blitt lurt allerede. Kunstig intelligens (KI) påvirker oss, enten vi ønsker det eller ikke.

KI er ikke bare et verktøy for effektivitet og innovasjon, men også et verktøy for kriminelle aktører. Norske telefonnumre brukes som svindelverktøy – enten du er privatperson eller politi, kan vi stadig lese i mediene.   

Europol har tidligere sendt ut en kraftig advarsel om KI. De påpeker at de kriminelle mulighetene denne teknologien gir, skaper dystre utsikter. I tillegg har Telenor pekt på KI-svindel som en betydelig trend for 2024, med forventninger om at denne formen for svindel vil øke. Statistikk fra Sumsub viser at det allerede er ti ganger så mange KI-genererte deepfakes på tvers av bransjer fra 2022 til 2023. Såkalte deepfakes er en måte å bruke kunstig intelligens på, for å endre på video- og lydmateriale. Dette kan igjen gjøre det lettere å gjennomføre identitetstyveri, svindel og desinformasjonskampanjer i en uforutsigbar skala. 

Men hvordan utnyttes egentlig KI for å lure oss? Her er fem eksempler: 

  1. Troverdig imitasjon: Kunstig intelligens kan brukes til å imitere stemmer i talemeldinger, skrive meldinger og til og med kopiere ansiktsuttrykk i videosamtaler. Dette gjør det vanskeligere å skille ekte kommunikasjon fra falsk kommunikasjon.  
  2. Personalisert svindel: KI-analyse av store mengder data gjør det mulig å lage svindelmetoder som er skreddersydd for nettopp deg, basert på din oppførsel i sosiale medier og personlige informasjon som befinner seg på nettet. 
  3. Automatiserte angrep: Svindlere kan utnytte automatiserte KI-systemer for å skape tusenvis av svindelkampanjer samtidig, overvåke responsen og tilpasse seg effektivt. Ved bruk av KI når de ut til mange på kortere tid – og noen av oss blir lurt.  
  4. Troverdig phishing: KI kan brukes til å generere autentiske e-poster, meldinger eller nettsteder som etterligner kjente tjenester eller personer. Det gjør det enda vanskeligere for oss å skille svindel fra ekte henvendelser. 
  5. Manipulering av multimedia: KI-verktøy for å manipulere bilder og videoer kan skape falske «bevis» og innhold, noe som ytterligere forsterker troverdigheten til svindelen.  

Se opp for KI-svindel

KI gir de kriminelle en skremmende mulighet til å utvikle metoder som ikke bare er mer overbevisende, men også personlig tilpasset. Flere av oss blir lurt av KI-svindel fordi svindelaktørene stadig blir mer sofistikerte, smartere og flinkere til å tilpasse seg – det er lenge siden bestemor ble lurt av kjærestebrev fra fjerne strøk. Nå er det nye metoder som tas i bruk. Her er noen konkrete tips for hvordan vi kan forsvare oss mot trusselen: 

Vær observant: Hold et våkent øye for uventede eller mistenkelige meldinger og henvendelser. Rapporter eller slett henvendelsene dersom du oppdager dem.  

Sikkerhetshygiene: Bruk sterke passord og aktiver tofaktorautentisering for ekstra beskyttelse. I tillegg bør du gjennomføre programoppdateringer på telefon og PC for å hindre sårbarheter. 

Beskytt personlig info: Vær forsiktig med hva du deler på sosiale medier for å unngå tilpasning av svindelangrep. Unngå også å gi ut personlig informasjon i uventede e-poster eller meldinger. 

Hold deg informert: Oppdater deg og lær om nye svindelmetoder og vanlige taktikker som  nettkriminelle bruker. På den måten opprettholder du din digitale sikkerhet. 

Bekreft informasjon: Sjekk detaljer fra flere kilder før du handler eller deler informasjon. 

Til slutt, la meg understreke poenget fra overskriften: «KI kommer til å lure deg også». Deler av denne artikkelen er faktisk skrevet av KI. Klarte du å oppdage det? Sannsynligvis ikke. Så var intensjonen for å lure deg god denne gangen, men det er den ikke nødvendigvis neste gang.  

 

Innlegget ble først publisert i Stavanger Aftenblad 1. februar 2024. 

Search

Se alle blogginnleggene våre