Du trenger ikke å være teknolog for å bli ekspert på generativ KI

av Kenneth Aastrøm - Tech lead
| minutter å lese

Det har allerede blitt gjort mye godt arbeid med å bygge KI-verktøy - nå er det på tide å leke!  

Kunstig intelligens er, mildt sagt, et hett tema. Helt siden lanseringen av OpenAIs ChatGPT, har bedrifter, offentlige virksomheter, fagpersoner og allmennheten løpt etter for å holde tritt.  

FOMO og frykt for det ukjente rammer hardt. Til dere alle har vår kreative teknologisjef Kenneth Aastrøm en beskjed - behold roen. Du trenger ikke å være teknisk ekspert for å bli KI-innovatør. Begynn å utforske! Brukervennlige grensesnitt og enkle tekstkommandoer gjør det mulig.  

Generativ KI kan være den største teknologirevolusjonen siden selve internettet. Men akkurat som når mange andre teknologier blir tilgjengelig for allmenheten, er det mange usikkerheter, misforståelser og skepsis når det gjelder bruken, og potensiell bruk av KI. En av dem er at du må være teknolog for å innovere med KI. Det trenger du ikke! Teknologijobben er allerede gjort for deg - det er det som er hele poenget her! Du trenger bare forstå hvordan du kan få det til å fungere for å skape den løsningen du ønsker.  

Slik gjør du det: 

1. Prompts er språket for KI-samarbeid  

De bygger bro mellom teknologer, designere og andre interessenter, og gjør det mulig å ha en effektiv kommunikasjon med generative KI-systemer. Vår erfaring viser at 80 % av et vellykket KI-prosjekt ligger i å nøye utforme og tilpasse prompts.  
 
Nøyaktig prompt-teknikk påvirker kvaliteten på resultatet; bruk tid på å forstå nyansene i prompt-teknikken, og du har allerede banet vei for eksepsjonelle resultater. 


Utforsk kraften i KI– prompt-teknikk er for alle!

2. Utforsk kraften i alternative KI-løsninger  

OpenAI og Midjourney er kraftige verktøy, men om du skal lykkes med prosjektet trenger du rette AI-løsningen for dine spesifikke behov. ChatGPT (eller GPT-4-turbo) (lenke) utmerker seg på mange områder, men vurder alternativer som Google Gemini hvis norske resultater er avgjørende. For bildegjengivelse med tekst kan Ideogram være et bedre valg enn Dall-E. Og ikke glem fordelene med kostnadseffektiv GPT-3.5-turbo hvis du ikke trenger full kraft fra GPT-4-turbo. Husk at AI-verdenen utvikler seg raskt. De beste modellene for spesifikke oppgaver i dag vil bli erstattet av stadig nye. Vær nysgjerrig, utforsk nye fremskritt og ikke vær redd for å la prosjektet ta uventede, men inspirerende vendinger. 

3. Start i det små, hold det enkelt  

Den raske utviklingen innen KI krever tilpasningsevne. Ikke invester masse i komplekse, tilpassede løsninger tidlig; de kan raskt bli utdatert eller være tilgjengelige som ferdige produkter du kan kjøpe billigere. Med KI-forskning på full fremmarsj, kan morgendagens løsninger løse dagens problemer på et blunk. Prioriter grunnleggende funksjonalitet og design for enkel oppdatering når språkmodeller utvikler seg. Unngå å oppfinne hjulet på nytt - løsninger fra OpenAI, Apple og andre kan snart løse de spesifikke problemene du opplever. Med mindre veien med å bygge det selv er målet.  

4. Bruk dataene dine til tilpassede KI-opplevelser 

Inkludering av egen tekst, bilder eller dokumenter i prompts er en rask måte å tilpasse KI-tilbakemeldingene på. Husk at KI-modeller har et "kontekstvindu" - en begrensning på hvor mye informasjon de kan behandle på en gang. Unngå å overvelde det med hele Shakespeares samlede verker! Trenger du mer kapasitet? Prøv GPT Assistant. Opprett en GPT Assistant i OpenAI web UI for å laste opp dokumenter og annen data. Dette gir mer lagringsplass og et bredere kontekstvindu for at KI kan hente fra, og åpner for bedre tilpasning. 


Har du nådd en begrensning for konteksten? Utforsk GPT Assistant eller RAG for mer robuste KI -løsninger.

5. Vær åpen og transparent  

Ifølge EU AI Act, vær stolt av at du bruker KI på nye og innovative måter. La brukerne dine vite når de samhandler med KI-generert innhold. Dette fremmer ansvarlig bruk av KI, fremmer åpen kommunikasjon og er i tråd med grunnleggende menneskerettighetsprinsipper som rettferdighet og ikke-diskriminering. KI er et kraftig verktøy, men det bør ikke brukes til å dømme mennesker - menneskelig involvering er avgjørende. 

6. Vær nøye med personvern og databeskyttelse  

Respekter personvernlovgivning, inkludert GDPR. Mens sensitiv informasjon kanskje ikke er ideelt for skybaserte KI-tjenester, kan du utforske åpne datasett eller KI-genererte syntetiske data for eksperimentering. For maksimal sikkerhet og kontroll over sensitiv informasjon, kan du vurdere å bruke språkmodeller i åpen kildekode som LLaMA for on-device prosessering. 

Kraftige håndholdte enheter med nevrale motorer som den nylig annonserte iPad Pros M4-brikke (lenke), åpner opp for nye muligheter for lokal KI-prosessering.  

Oppsummert

Å komme i gang med å bruke kunstig intelligens for å skape nye løsninger trenger ikke å være komplisert. Tenk enkelt, samle inn god kvalitet på inndata og vær tydelig med hva formålet er. La teknologien løse resten.  

**

Er du klar til å ta dette et skritt videre? Vi kan bistå deg med å finne de riktige løsningene. 

Du kan lese teksten på engelsk på nettsidene til EGGS - en del av Sopra Steria.


Search

Se alle blogginnleggene våre