Kripos: Bare en chat unna hjelp

| minutter å lese

Han er panisk. Livredd. «Anders» (15) har blitt lurt til å dele nakenbilder av seg selv. Svindlere i utlandet truer med å spre bildene dersom han ikke sender over penger.


Meldingen tikker inn når politibetjent Åsmund Hutcheson Fiskevik i Sør-Øst politidistrikt starter arbeidsdagen.
Han er en av operatørene med ansvar for å svare på henvendelsene som kommer inn via politiets chattetjeneste, Sikker Chat. Henvendelsen fra «Anders» kommer inn via Messenger på Facebook. Andre ganger starter dialogen på Instagram.


Henvendelsen fra «Anders» er dessverre ikke unik. Ifølge politiet blir stadig flere personer utsatt for utpressing på internett. Utpresserne er ute etter penger og presser offeret på en kynisk måte. Ofte er det unge gutter og menn som er mest utsatt.

Det spesielle med historien til «Anders», er at han tar kontakt med politiet via Sikker Chat – en chattetjeneste som er knyttet opp mot politiets nettsider. Når en bruker trykker på lenken, åpner den et kryptert chatterom som er beskyttet mot uvedkommende. Lenken er unik, og brukeren får et unikt kodeord som må brukes for å få tilgang til chatten. 

Sikker Chat-løsningen er et resultat av at Kripos ønsket en løsning hvor unge trygt kan ha en åpen og sikker dialog med politiets nettpatrulje. Løsningen er utviklet av Sopra Steria, i tett samarbeid med Kripos og øvrige ansatte i politiet. 


Du kan se denne historien med video i års- og bærekraftsrapporten vår.

Gjennomføringen av prosjektet

Kripos engasjerte et team fra Sopra Steria, bestående av prosjektleder, designere og utviklere, samt eksperter innenfor personvern og teknisk oppsett.

  • Teamet samarbeidet tett med prosjektleder fra Kripos og øvrige ansatte i politiet.
  • Prosjektmetoden var basert på smidig og Scrum med tre hovedfaser: innsiktsfase, utvikling og ferdigstillelse.
  • Scrum er navnet på en av de mest kjente og brukte smidige metodikkene innen prosjektledelse.

Etter at løsningen ble tatt i bruk, har Sopra Steria hatt ansvaret for drift og videreutvikling av tjenesten. 

Mye enklere å kommunisere

Mads Holmern er fagansvarlig for Nettpatruljen og ungdomskoordinator i Sør-Øst politidistrikt. Han har jobbet i politiet siden 2011 og forteller at Sikker Chat har ført til en enorm endring for alle som jobber i Nettpatruljen.

- Sikker Chat har forenklet arbeidshverdagen vår, i tillegg har det blitt enda enklere for innbyggerne å kommunisere med oss. Nå kan vi snakke med innbyggerne om sensitive opplysninger på en chat, det kunne vi ikke før. I gamle dager måtte vi rute over på telefon eller epost når folk tok kontakt via sosiale medier, sier Holmern.


Mads Holmern, Sør-Øst politidistrikt

En løsning på et stort problem

I dag er det rundt 30 politifolk spredt rundt i hele landet som betjener Sikker Chat. De kan ta imot henvendelser fra hvor som helst. Det eneste de trenger er en mobiltelefon eller en pc.

- Hele samfunnet har vært i endring de siste årene, og er det fremdeles. Sikker Chat er et godt eksempel på hvordan politiet møter disse utfordringene, sier Holmern.

Han forteller at det ikke nødvendigvis er et mål i seg selv at flest mulig skal bruke Sikker Chat, men at politiet nå har muligheten til å bruke chattetjenesten i de riktige sakene.

- Sikker Chat har gitt oss en løsning på et stort problem, nemlig personvernspørsmålet. Takket være denne krypterte løsningen, får vi mer informasjon og kunnskap om hva innbyggerne blir utsatt for på internett. Det gjør det lettere for oss å bidra til større trygghet for barn og unge, og til å avdekke alvorlig kriminalitet, sier Holmern.

Og ikke minst er terskelen for å ta kontakt enda lavere.

- Barn og unge som har brukt løsningen en gang, spør ofte om å få bruke den igjen når de har behov for det, forteller Holmern.

Viktig for samfunnet

Det er presisert i politiets virksomhetsstrategi at politiet skal skape trygghet i det digitale rom. Sikker Chat-løsning er et av tiltakene for å få til det.

- Dette er en viktig og samfunnsnyttig tjeneste, særlig for unge som har behov for en sikker kanal hvor de kan dele sensitive opplysninger med politiet og få nødvendig hjelp. For oss i Sopra Steria har dette utvilsomt vært et givende prosjekt. Løsningen forenkler politiets forebyggende arbeid og gjør at de raskt kan få nødvendig informasjon til etterforskningen. Sikker Chat bidrar til økt trygghet, og er allerede en viktig og samfunnsnyttig tjeneste, særlig for de unge, sier Renate Jakobsen, kundeansvarlig for politiet i Sopra Steria.

Tilbake til «Anders»

Han er bare en av flere unge som har brukt Sikker Chat til nå.

- Han hadde store problemer med psyken på det tidspunktet hendelsen skjedde. Fordi han kunne snakke åpent via Sikker Chat, kunne vi sette ham i kontakt med helsepersonell og med politiet i distriktet hans. Slik fikk han hjelpen han trengte, avslutter politibetjent Åsmund Hutcheson Fiskevik.

Slik fungerer Sikker Chat

  • Når du tar kontakt med Nettpatruljen på Messenger/Facebook eller Instagram, får du spørsmål om du ønsker å bruke Sikker Chat. På den måten kan du dele sensitive personopplysninger med politiet, uten at informasjonen blir lagret hos tjenestetilbyderne.
  • Lenken du får tilsendt er produsert av politiets chattesystem, og er knyttet mot politiets nettsider. Chatterommet lenken fører til er kryptert. Lenken og kodeordet er unikt.
  • Når du trykker på lenken for å åpne det sikre chatterommet, vil et nytt vindu åpne seg. I rommet er en politibetjent koblet til, og du kan umiddelbart sende meldinger. Du kan også sende bilder og video.
  • Når man deler informasjon med politiet, vil politiet vurdere hvordan den skal behandles videre.

    Les mer om Sikker Chat her: https://sikkerchat.politiet.no/ 

Renate Jakobsen

Renate Jakobsen

Kundeansvarlig

Se alle prosjektene til Sopra Steria

Se alle