|
minutter å lese
Kortversjonen: - Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) vil hjelpe offentlige ansatte i å gi best mulige tjenester til voldsofre.
- EGGS - en del av Sopra Steria - har utviklet en casegenerator basert på kunstig intelligens for å lage fiktive, men realistiske scenarioer for å gi god opplæring til helsefagsarbeidere og -studenter.
|
Hvordan gi helsefagarbeidere tilpasset mengdetrening?
Vold, misbruk og omsorgssvikt mot voksne i sårbare situasjoner er et alvorlig folkehelseproblem. Det påvirker mennesker negativt både fysisk, mentalt og sosialt. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) ønsker å finne løsninger som hjelper offentlige ansatte med å gi best mulige tjenester til voldsofre. For å sikre god opplæring og mengdetrening for helsefagsarbeidere og -studenter, har EGGS - en del av Sopra Steria utviklet en casegenerator, som bruker kunstig intelligens for å lage fiktive, men realistiske scenarioer.
Ifølge forskning og data fra Bufdir, er det mange grunner til at mennesker kan bli utsatt for ulike former for vold. For eksempel kan fysiske eller kognitive funksjonsnedsettelser, arbeidsledighet, økonomisk avhengighet eller psykisk sykdom øke risikoen for å bli utsatt for negativ sosial kontroll, seksuell vold, vold i nære relasjoner eller andre typer misbruk.
Situasjonen og problemene varierer, og det er derfor mange ulike løsninger som vurderes når noen skal få hjelp. Det offentlige systemet er komplekst med mange ulike aktører, og det kan være utfordrende selv for den offentlige ansatte å vite hvordan de best kan hjelpe. For å lære opp helsefaglig personale i alle mulige scenarier, kreves det mengdetrening. Dette er krevende å få til i praksis, fordi det involverer mennesker i sårbare situasjoner.
Bilde fra generatoren
KI-assistert app for uendelig case-generering
Designerne våre, sammen med TryggEst-teamet hos Bufdir, ønsket å finne en løsning for å bøte på mangelen på reelle opplæringsmuligheter både ansatte og studenter. Derfor undersøkte vi hvordan kunstig intelligens kunne generere fiktive caser til praktisk opplæring. Med hjelp av brukerinnsikt fra TryggEst-teamet og eksisterende data, designet vi prompts for å generere et uendelig antall nye casestudier for realistiske situasjoner ved ulike typer vold.
Vi brukte generativ KI (Chat GPT i dette tilfellet), reelle data og nøye utformede prompts, og designet og programmerte appen . På nettsiden møtes brukerne av flere “kort” der de kan snu kortene for å velge ulik tematikk.
- På kortet for “en person med....” kan man velge for eksempel bevegelseshemming.
- Deretter kan du på kortet “utsettes for...” velge mellom alt fra fysisk og psykisk vold til digital vold eller overgrep.
- Deretter lager casegeneratoren ferdige beskrivelser av realistiske caser.
- Dette hjelper helsefagarbeideren med å reflektere og trene på hvordan en voldssak kan håndteres. Målet er å gjøre det enklere å samarbeide og finne rett tiltak til rett tid.
I tillegg har vi også utviklet en mal for refleksjonsøvelser for casene. Avanserte algoritmer velger og genererer refleksjonsspørsmål for hvert case som en del av læringsopplevelsen.
Skalerbart og fremtidsrettet
Vi har testet ut hvordan kunstig intelligens kan brukes i opplæring av helsefagsarbeidere, og har skapt et digitalt verktøy som gir dem grundig mengdetrening.
På lenger sikt kan det bidra til bedre kvalitet på tjenestene for dem som søker hjelp hos Bufdir, etter å ha blitt utsatt for ulike former for vold. Prosjektet har også åpnet for bruk av kunstig intelligens i andre offentlige tjenester, ved å vise at bruken ikke nødvendigvis trenger å være så kompleks, men kan gi store fordeler både for sluttbrukere og offentlige ansatte. Casegeneratoren kan forhåpentligvis også brukes til opplæring av andre fagfolk i andre direktorater, for eksempel politi og helsepersonell.
Les saken på engelsk på EGGS - del av Sopra Steria sine nettsider.