Torsdag denne uken gikk designkonkurransen Visueltprisen
2021 av stabelen. I år vant designere fra Sopra Steria gull i to kategorier:
Digital design og Illustrasjon.
– Vi har utrolig mange dyktige designere hos oss, som gjennom utvikling av gode visuelle konsepter med bruker i sentrum skaper gode digitale brukeropplevelser. Jeg synes derfor at det er veldig gøy at innsatsen blir lagt merke til, sier Ingunn Bratteberg, leder av designavdelingen i Sopra Steria.
Visueltprisen deles ut hvert år til fremragende designere og prosjekter innen visuell kommunikasjon, grafisk design, illustrasjon, digital design og moving image.
Jøkul designsystem
Sopra Steria og Fremtind vant gull i kategorien «Digital design» for Jøkul designsystem, som inneholder alt som trengs for å utvikle løsninger i tråd med Fremtinds profil.
– Dette er skikkelig kult og vi er ganske stolte. Det har vært et supert samarbeid med Sopra Steria, og det har vært viktig for oss å bygge et designsystem som ikke er knyttet til enkeltpersoner, og enkeltes kompetanse – men heller å skape et samfunn og en kultur for dette i hele organisasjonen, sier teamleder Glenn Brownlee i Fremtind, og fortsetter:
– Fremtinds teknologiske miljø tar fatt på mange komplekse oppgaver og utvikler nyskapende tjenester som forandrer forsikringsbransjen. Det er nettopp det de har gjort med designsystemet Jøkul, som forenkler jobben med å håndtere forskjellige distributører. Fremtind er forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Et team på ni personer fra Fremtind og Sopra Steria har jobbet med prosjektet i nesten to år. Bratteberg er imponert over teamets innsats:
– Teamet fra Fremtind har sammen med våre designere Stein-Olav Pettersen og Hilde Hannestad, gjort en strålende jobb med å bruke design og animasjon for å skape et moderne og effektivt designsystem, som både skiller seg ut og sikrer kvalitet og helhetlig brukeropplevelse på tvers, sier Bratteberg.
Juryens begrunnelse
Jøkul har laget et bunnsolid designsystem som virker lett å bruke både for designere og utviklere. Det skiller seg ut i både innhold og i dokumentasjon, og også i prinsippene de styrer etter. Et sobert og solid system der det visuelle nærmest er kokt ned til ren funksjon. Slik skiller det seg godt ut i mengden av designsystemer som ofte er ganske generiske.
Hestejenta
Ingeborg Karlsby Wiulsrød, grafisk designer i Sopra Steria, mottok gull i kategorien illustrasjon med tegneserien sin «Hestejenta». Tegneserien er en dokumentarisk nett-tegneserie om jenteroller i moderne hestebøker, og var en del av Ingeborgs masteroppgave ved universitetet i Bergen.
– Tegneserien er det største prosjektet jeg lagde i perioden som student. Å vinne gull for denne, har derfor mye å si for selvtilliten, og det var veldig gøy å komme tilbake på jobb etter kåringen, sier Karlsby Wiulsrød, og fortsetter:
– Det visuelle produktet er bare en liten del av hele prosessen. Før jeg begynte på den hadde jeg en lang prosess med involvering av både hesteboklesere, hestebokeksperter og selvsagt hester, sier Karlsby Wiuhlsrød.
Foto: Ingeborg Karlsby Wiulsrød
Juryens begrunnelse
En herlig tegneserie om et interessant tema: nemlig stereotypier av jenter i den skjønnlitterære hesteverdenen. Den gikk rett hjem både hos dem av jurymedlemmene som selv har hatt hest og hos dem som aldri har vært innom hestemiljøet. Her blir leseren servert en omfattende og grundig utforskning av tema, gjennom spennende paneler med masse humor. En klok hest har rollen som forteller, og med en nysgjerrig ponni som sidekick guider den leseren gjennom handlingen. Denne hesten blir en slags hestejentenes Scott McCloud. Røff bruk av skravering og en enkel fargepalett gir dybde til tegningene. Utøveren viser stor forståelse for historiefortelling og for tegneseriemediet. Her er det lekne paneler som er lette å følge. Fortellerhesten serverer ikke en bastant fasit på problematikken, men tar seg tid til å argumentere grundig for og imot. Nettsideformatet fungerer dessuten godt til historien. Her blir leseren villig med videre til siste slutt – og da skulle det gjerne vært enda mer!