Fagsamling: smidig produktutvikling i Statens vegvesen

| minutter å lese

Velkommen til fagsamling for smidig produktutvikling i Statens vegvesen.

Faglig del og kaffe: auditoriet, 1. etasje
Tapas og mingling: 25. etasje på takterrassen til Sopra Steria

Påmelding etter "førstemann til mølla"-prinsippet.
Pris er 300,- pr. deltaker for å dekke mat og drikke. Statens vegvesen dekker denne utgiften.

 

Meld deg på

  • Dato: Torsdag 24. august
  • Tid: 13.30 til 19.00
  • Sted: Biskop Gunnerus' gate 14a, Auditoriet i 1. etasje


Agenda

13.00 til 13.40 
Kaffe med mingling 


13.40 til 13.50
 
Velkommen og introduksjon 
v/Benny & Ann-Kristin 


13.50 til 1
4.10 
Mer for pengene = kundeorientert produktutvikling
 
v/Bård Henjum, Statens vegvesen

Bård Henjum er prosjektleder for prosjektet «kunderorientert produktvikling» i divisjonen Trafikant og Kjøretøy. Divisjonen har i dag ansvar for forvaltning av regelverket innen fagområdet trafikant og kjøretøy, og har i sin portefølje løsninger og tjenester som utøver denne myndigheten i tråd med lover og forskrifter. 

Som alle andre ser vi at det stadig stilles større krav til hyppige endringer og tilpasninger i utviklingen. For at vi skal kunne levere på morgendagens oppgaver er produktorientering vesentlig. Dette innebærer blant annet sterkt kundefokus gjennom innsiktsarbeid, tverrfaglige og myndiggjorte produktteam, små og hyppige leveranser og å organisere teamene for effektiv og god samhandling. I dette innlegget vil Bård dele suksesshistorier og utfordringer med hvordan Trafikant og Kjøretøy kontinuerlig bygger opp en kultur for kundeorientert produktorientering. 


14.10 til 14.30

Hvilken verdi gir produktteam fagsiden på NAV? 
v/Andreas Tjernsli, Sopra Steria

Andreas er forretningsrådgiver innen organisasjonsutvikling og endringsledelse. Han har 20 års erfaring fra store offentlige virksomheter og 10 års ledererfaring.

Smidige metoder har sitt utspring i IT-utvikling. NAV har lykkes med å gå fra tradisjonell fossefallsmetode til smidig produktutvikling av løsninger. Dette har vært en så vellykket utvikling at NAV-direktør Hans Christian Holte nå tar med sluttbrukere i utviklingsfasen. Dette skal gi NAV dyp innsikt i brukernes behov og bedre sluttbrukeropplevelse. Andreas Tjernsli forteller om hvordan produktteam blir brukt på fagsiden både for å levere tjenester til NAV sine brukere, og i beredskapsarbeidet under pandemien. 


14.30 til 14.50

Hva skal til for å etablere et godt produktteam 
v/Sigrunn Landet, Sopra Steria

Sigrun jobber med produktledelse som rådgiver, coach og utøvende konsulent. Hun har over 15 års erfaring med produktledelse i forskjellige former.

Sigrun Landet er for tiden produktleder-coach hos NAV, og har lang erfaring som produktleder i team selv, både i offentlige og private virksomheter. Sigrun forteller om erfaringar hun har gjort seg om velfungerende team, og hva som kreves av rollen som produktleder/produkteier i slike team. Tverrfaglige produktteam legger større vekt på verdiskapning enn produksjon, og gjør at vi kan levere innovative løsninger som gir verdi både til virksomheten og brukerne våre.


14.50 til 15.10

Smidig transformasjon i Statnett 
v/Espen Gulbrandsen, Sopra Steria 

Espen er forretningsrådgiver i Sopra Steria og har 20 års erfaring med organisasjonsutvikling og tjenestedesign, samt implementering av nye arbeidsprosesser og digitale tjenester.

Espen Gulbrandsen er nå rådgiver i Statnett. Statnett har arbeidet strategisk med å profesjonalisere produktteam som leveransemodell. Det har styrket Statnetts evner til fart og flyt i digitalisering og innovasjon, og til å realisere gevinster i de digitale initiativene. Nå har det systematiske arbeidet i team og produktområder med fart, flyt og gevinstfokus begynt å gi effekt, og Solveig reflekterer over hva Statnett har erfart så langt i dette arbeidet.


15.10 til 15.25

Pause 


15.25 til 15.45 
Vipps så fikk vi mer fart og bedre flyt! 
v/Ørjan M Lillevik, Sopra Steria 

Ørjan er en erfaren utvikler, løsningsarkitekt og teamleder som er opptatt av hvordan smart bruk av teknologier skaper verdi. Han er i oppdrag hos Vipps hvor han leder gruppen som jobber med utvikleropplevelse, og han har utstrakt erfaring med produktutvikling fra Skatteetaten Folkeregister og Statens Pensjonskasse.

Utviklere opplever hver dag små ting som reduserer fart og flyt. Hver for seg er ofte disse tingene ikke verdt å fikse – det tar jo bare litt tid å jobbe seg rundt det, noen minutter eller kanskje noen timer. Å løse rotårsaken til problemet kan ta vesentlig lenger tid, men når mange opplever det samme problemet, taper organisasjonen fart og flyt.

Dette opplevde de i Vipps, og de bestemte seg for å gjøre noe med det. Ørjan var med på å skape og lede team DevEx som fikk i oppgave å identifisere hindringer for teamene som skapte stor friksjon og fjerne dem. Vi får høre fortellingen om hvordan utviklere i Vipps nå kan endre på eksisterende applikasjoner med minst mulig friksjon.


15.45 til 16.05

Hvorfor brer produktområder om seg i offentlig sektor? 
v/Frode Odde Carlsen, Thomas Almnes og Kjetil Røe, Sopra Steria  

Thomas Almnes er Lean Agile Coach og har solid erfaring med å etablere og tilpasse smidige metoder og prinsipper hos kunden og i prosjekter. Thomas har arbeidet med å etablere kryssfunksjonelle team og autonome produktteam, tilrettelegge for kontinuerlig leveranser, effektivisere eksisterende utviklingsteam og etablere samarbeidsplattformer for kontinuerlige prosesser.

Statens Vegvesen, NAV, Skatteetaten, Statnett, Politiet og Sjøfartsdirektoratet er noen av aktørene i offentlig sektor som jobber med å organisere IT og forretning i produktteam og produktområder. Hvorfor gjør de det? Og hva sier forskningen er viktig for å lykkes? Frode Carlsen, Thomas Almnes og Kjetil Røe har lang erfaring fra mange store organisasjoner, og de jobber alle med Statens vegvesen nå. I dette foredraget vil de dele erfaringer om hvordan andre virksomheter arbeider med dette for tiden og by på innsikt fra forskning på området.


16.05 til 16.25

Hvordan jobber en god teamlead? 
v/Trond Eldridstad og Berit Raadim, Sopra Steria   

Trond og Berit er erfarne teamledere med lang erfaring fra utvikling i produktteam. 

De går nærmere inn på hvilke egenskaper som kreves for å lykkes i teamlederrollen, og hva en teamleder bør gjøre og ha ansvar for. De vil også presentere noen verktøy som kan være lurt å ha med seg på veien. På den måten vet du hva du også kan forvente av en teamleder og bruke dem på best måte neste gang du møter en. 


16.25 til 16.35

Pause 


16.35 til 17.15 
ChatGPT
v/Marius Sandbu, Sopra Steria

Marius Sandbu er Cloud Evangelist og ekspert på skyteknologi, arkitektur og infrastruktur i Sopra Steria. Han har over 18 års erfaring innenfor IT-bransjen hvor over 12 av disse er rettet mot skyteknologi. 

ChatGPTer kanskje den største hypen i markedet og dets innvirkning på organisasjonen din. Få en grundig forståelse av språkmodeller, deres funksjon og potensial, og lær praktiske eksempler på hvordan du kan bruke ChatGPT til å forbedre arbeidshverdagen. Vi vil også diskutere brukstilfeller, begrensninger og verdiskaping i virksomheten din ved å implementere denne typen teknologi. Videre vil vi gi en oversikt over økosystemet rundt ChatGPT, inkludert hvordan du kan koble den til dine egne datakilder og viktigheten av personvern og sikkerhet. 

 

 


17.15 til 19.00

Tapas og mingling på Takterrassen til Sopra Steria i 25. etasje

Search
Stian Omholt
Stian Omholt
Event-ansvarlig