Vil redde liv med smart teknologi

| minutter å lese

De koder og jobber frem smarte tekniske løsninger – i den andre enden kan de bidra til å redde liv. 

HoloCare er 3D-systemet som løfter hologrammer – en type 3D-modeller – av et organ ut i rommet så kirurger kan se hvordan de bør operere. 

– Systemet er ikke i kommersiell bruk ennå, men vi jobber direkte med kirurger som ser enorme muligheter i denne teknologien. De kan planlegge kirurgi og samarbeide på måter som ikke er mulig gjennom en flat skjerm. 

Det sier Jarl Erik Cedergren, som er interaksjonsdesigner i HoloCare, et selskap som har sprunget ut av et samarbeid om medisinsk hologramteknologi mellom Sopra Steria og Oslo Universitetssykehus.  Jarl Cedergren kom inn i Holocare og Sopra Steria som graduate, og har siden vært med å utvikle teknologien.
Foto: Red Ant
 

Håper å redde liv 

Teknologien gir kirurgene bokstavelig talt en ny dimensjon å planlegge kirurgiske inngrep i: Teknologiselskapet har utviklet applikasjoner som gjør det mulig å se – og håndtere – en 3D-modell av pasients hjerte, lever, hofte eller et annet organ tredimensjonalt i rommet foran seg. Der kan de snu og vende på organet, de kan åpne det for å se inni – eller til og med simulere kutt i organene.  

– Dermed kan de planlegge et inngrep i detalj. Det er avgjørende for å gjøre mange inngrep, særlig kikkhullsoperasjoner, så nøyaktige og så minimale og skånsomme som mulig, forklarer Cedergren.  

En stor fordel er at det muliggjør kortere rekonvalesens og dermed bedre livskvalitet for pasientene etterpå, for eksempel ved kreft-operasjoner. 

– Det er fantastisk at vi kan gi kirurgene verktøy som kan gjøre inngrep så skånsomme som mulig og potensielt redde liv. Dette gjør hele prosjektet veldig meningsfullt. 

Vil gå internasjonalt 

For Jarl Erik Cedergren var det likevel selve teknologien, og mulighetene i å koble kjente teknologier med nye løsninger, som motiverte. CT-scanninger kombinert med 3D-modeller på skjerm var kjent fra før, men å kombinere dette med ny «cutting edge» AR-teknologi som HoloLens, kan bokstavelig talt gi kirurgene et helt nytt bilde av jobben de skal gjøre. 

Sopra Steria var tidlig ute med å benytte HoloLens-teknologi innen helse, og løsningen var så enestående at HoloCare ble skilt ut som eget selskap som kommersialiserer produktet internasjonalt. 

Ta en titt på videoen:


AR tar av 

– 3D og AR – «augmented reality» – er utrolig spennende. Her kommer det til å skje mye i årene fremover, slår han fast. – Noe av det mest spennende er at vi får utvikle disse nye løsningene sammen med kirurgene. Å få sparre og utveksle kunnskaper og ideer direkte med dem rundt spennende teknologi, det er virkelig moro. Jeg kunne ikke hatt det bedre på jobb. 

29-åringen kom inn i Sopra Steria og HoloCare som graduate i 2018. Teknologien fikk ham til å søke akkurat hit.  

– Foreløpig har ulike sykehus i Norge og Europa prøvekjørt HoloCares løsning. Når den blir godkjent, trolig innen kort tid, vil produktet være tilgjengelig i store deler av verden. Det skal jeg være med på! 

Search

Kort om Sopra Steria

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, innovasjon og bærekraft. Selskapet har gjennom en årrekke vært rangert som en av Norges beste arbeidsplasser. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med deres omstilling.  

Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid. 

Sopra Steria har 56 000 medarbeidere i 30 land, og hadde en omsetning på € 5,8 milliarder i 2023. I Norge sørger 3300 medarbeidere for en årlig omsetning på over 5,2 milliarder kroner i 2023. Selskapet har kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Drammen, Hamar, Fredrikstad, Kristiansand og Tromsø. 

Vil du vite mer?

Kristin Blix-Elton
Kristin Blix-Elton
Markeds- og kommunikasjonsdirektør, Skandinavia