Tips til ferskinger i ny jobb

av Gustav Jebsen - Forretningsrådgiver i Sopra Steria
| minutter å lese

Fersk fra skolen, ut i ny jobb? Her er noen råd som kan gi deg en lettere start.

Kanskje er du der, du også, enten du er «graduate», «trainee» eller bare «nyutdannet»: Du skal gjøre ditt inntog på arbeidsmarkedet. Garantert spennende, nervepirrende og helt sikkert kaotisk – som for meg for ett år siden.

Her er tre tips jeg håper kan hjelpe deg som fersking på jobb.

Alle har vært nye

Det er naturlig å være usikker og nervøs. Men husk da at kolleger (og nærmeste leder) er dine venner, at de vil deg godt. Bruk dem til å skaffe oversikt over prosesser, strukturer og rutiner i selskapet. De aller fleste er veldig positive, og vil gjerne støtte en ny kollega.

Men: Det kan være/er frustrerende for dem å gjenta seg selv, så hør godt etter og notér svarene.

På forhånd bør du også lese deg opp så godt det lar seg gjøre, så du unngår å spørre om ting du enkelt kunne funnet ut selv.

Du er ansatt en av grunn

Det er ganske overveldende å være nyansatt. Informasjonsmengden er for stor, tiden for knapp, arbeidsoppgavene for vanskelige og du har jo ikke forutsetningene som trengs.

Husk bare på at de har ansatt deg av en grunn, fordi du var den klart beste blant kandidatene.

Skaff deg oversikt over hva lederen din forventer av deg, lag det gjerne en liste over håndfaste oppgaver – og forsøk å løse dem så godt du kan. Det blir ryddigere, og ja, det går bra. Er du usikker, spør kollegene dine. Alle har vært nye en gang.

 

Du kan aldri spørre for mye – innenfor rimelighetens grenser, så klart.

Kom med forslag, men ta deg tid

Som «den unge og nye» er det ofte knyttet høye forventninger til din rolle, både fra deg og arbeidsgiveren. Men du kommer også inn med et friskt blikk som er mye verdt.

Noter gjerne forslag til endringer og forbedringer fortløpende, men ikke bus ut med dem straks. Forsøk å se det litt fra kollegenes side: Hvordan ville du ønsket forslag og ideer?

Kanskje har de allerede forsøkt noe av det smarte du har tenkt på, så prøv å finne ut litt om det først. Så kan du enten droppe ideen eller legge den frem på en enda bedre måte, på et enda bedre tidspunkt.

Prøv også å forklare det du har tenkt på en konstruktiv måte: Ikke fokuser så mye på problemet, som på mulige løsninger. Da unngår du også at innspillet ditt blir opplevd som kritikk.

Og for deg blir starten i arbeidslivet litt mindre skummel.

Search

Se alle blogginnleggene våre