Setter du karrieren på spill ved å få barn?

av Iselin Songe-Møller - Leder for risiko og styring
| minutter å lese

Iselin Songe-Møller (35) er småbarnsmor og sjef for over hundre ansatte i Sopra Steria. Hun har fem råd for å mestre kombinasjonen barn og karriere.

I min karriere som leder har jeg støtt på flere som tror det å få barn vil utgjøre en risiko for egen karriereutvikling, både menn og kvinner. De kvier seg for å starte en familie, i frykt for at man ikke får de samme mulighetene eller ikke kan eller bør ta på seg mer ansvar på jobb.

Karriere i småbarnsfasen

Selv takket jeg ja til en svært spennende lederrolle da jeg var tre måneder gravid for første gang. Tanken på at det skulle ha noe å si slo meg aldri, og det er jeg utrolig glad for. Jeg har nå en toåring og venter mitt andre barn nå i sommer. Jeg elsker familien min, men også jobben min!

Det er gjerne akkurat i småbarnsfasen at du opplever at nye karrieremuligheter dukker opp. Selv opplever jeg at kombinasjonen av å være leder og småbarnsmor har gitt meg en superkraft som jeg ikke ante var mulig.

Dette er mine erfaringer:

Man får et tykkere lag «teflon» på skuldrene. Man blir ofte mer robust og legger bak seg ting som egentlig ikke er så viktige. I det du går inn døren hjemme for å spise spagetti med småbarn glemmer du en dårlig opplevelse på jobb, og når ungene er lagt innser du at den dårlige opplevelsen ikke var så viktig likevel.

Man reflekterer mer rundt hvem man er og hva som er viktig i livet, kanskje spesielt når man er i foreldrepermisjon.

Man blir ekstremt effektiv – småbarnsforeldre har kanskje noen «sykt barn» dager, men det er få ansatte som er så effektive og gjør samme mengde arbeid på samme antall timer. Dette henger sammen med «Parkinsons lov», som i praksis betyr at jo mer tid du har til en oppgave, jo mer tid vil du bruke på den.

Man blir god til å prioritere og delegere, rett og slett fordi man ikke har noe valg. Dette er noe mange ledere sliter med å få til fordi det ofte er enklere og raskere å bare gjøre ting selv.

Man får en bredere forståelse for andres livssituasjoner og hvordan man som leder kan følge opp og tilrettelegge for den enkelte ansatte slik at de kan prestere best mulig.

Hjernen trenger avkobling og ulike typer stimuli. Å leke med en toåring er definitivt et avbrekk fra Excel-arket eller rapporten.

Forskning tyder også på at jo mer du gjør, jo mer får du også gjort. Effektiviteten øker når man må koordinere og planlegge godt – selvfølgelig inntil et visst nivå siden overbelastning og negativt stress ikke medfører noe godt.

Fem tips fra meg

De siste to årene har jeg fått mange spørsmål fra venner og kollegaer i samme livsfase, som lurer på hvordan jeg turte å si ja, eller hvordan jeg klarer å balansere jobben med familielivet.

Her er noen tips basert på hvordan jeg sjonglerer jobb og familieliv:

  1. Velg rett jobb. Finn en jobb eller et selskap som gir deg fleksibilitet og aksepterer at ansatte har ulike livsfaser. Er ikke dette tilfellet i jobben du har nå, vurder å bytte jobb.
  2. Sett grenser. Lær deg å koble av jobben noen timer for å prioritere familien og etterstreb å spise middag sammen i hverdagen.
  3. Legg bort mobilen. La mobilen ligge igjen i vesken fra du kommer hjem og frem til legging når barna er små (de fleste barn legger seg klokken 19).
  4. Plei mer enn karrieren. Reflekter rundt at du har flere dimensjoner i livet og du må være tilfreds i alle dimensjonene for å lykkes i andre. Eksempelvis vil du ikke prestere godt på jobb hvis du er ulykkelig i forholdet eller ikke føler mestring som forelder.
  5. Samarbeid med partneren din. Det er viktig å ha god kommunikasjon og samarbeid med partneren din. Sett av en time på søndager for å planlegge henting og levering i barnehage – og blokkerer kalenderen for møter på disse tidspunktene. Legg gjerne inn en bestilling på hjemlevering av mat, slik at dere slipper å handle mat i løpet av uken. Det er også viktig å gi beskjed tidlig om sene møter, jobbmiddager, reiser og lignende, slik at dere kan planlegge for det. 

Lykke til med karriere og familie!

Innlegget ble først publisert på E24 13. august 2023.

Search

Se alle blogginnleggene våre