SAP i skyen: Fire råd for å lykkes med å bygge fremragende SAP-team

av Telmo Pereira - Leder SAP
| minutter å lese

Når SAP er i skyen må vi også tenke nytt rundt menneskene som jobber med løsningene. Her er fire konkrete råd til hvordan du kan lykkes med å bygge de riktige teamene.

Verden går fra tradisjonelle løsninger til programvare, plattform eller infrastruktur som en tjeneste (SaaS, IaaS og PaaS). Du eier ikke lenger en kompleks programvare eller infrastruktur. Nå konsumerer og betaler vi kun for det vi bruker. SAP, en leder i ERP-segmentet, følger denne trenden og skyver alle sine produkter og løsninger inn i skyen.

Det er et paradigmeskifte som innebærer en betydelig justering av tankesett og ferdigheter for de millioner av mennesker jorden rundt som har jobbet med SAP eller har brukt SAP-systemer i årevis. Til tross for denne enorme basen av forretningskonsulenter og utviklere, er det svært vanskelig å rekruttere personer med de rette ferdighetene som de nye løsningene krever, både i et teknisk perspektiv, men også på prosesskunnskap og nytt tenke-/arbeidsperspektiv. Dette er en global realitet, men spesielt aktuelt i Norge. Å bygge de riktige teamene og utnytte den eksisterende kompetansen er av avgjørende betydning for at bedrifter skal kunne levere fremtidige SAP-prosjekter, en viktig del av deres digitale transformasjon. Bedrifter kan oppnå dette basert på fire strategiske pilarer.

1 – Omskolering av dine nåværende team

Det er ikke lenger nok å vite hvordan man konfigurerer et ERP-system i domenet sitt, eller å kode i SAP-programmeringsspråk, noe som er typisk for en on-premise monolitisk ERP. For de med teknisk bakgrunn blir kunnskap innen API-design, RPA, AI/ML, Python, GitHub, Jenkins eller SAP-teknologitjenester mer relevant og nødvendig. Hvis du ser det fra et arkitekt- eller funksjonelt perspektiv, er det et stort skifte fra å tenke konfigurasjon av løsninger til en tilpasset standard/beste praksis, med fokus på forståelse av forretningsprosesser, levert ved bruk av smidige metoder, i et hybrid landskap. Samtidig kommer behovet for å ha god forståelse for skyinfrastruktur (hyperscalers), automatisering, prediktiv analyse, UX/CX, og så videre.

Dette kan være en smertefull og litt langvarig prosess, men en avgjørende prosess. Definer en strategi for hver enkelt av dine medarbeidere. Lag individuelle opplæringsplaner og følg opp. Tenk på bedriftens behov, men tilpass også planene dine til hvert enkelt behov og potensial. Slik øker du sjansen for å lykkes i overgangen.

2 – Utvid gruppen du kan ansette fra

Ikke bare velg erfarne ERP/SAP-forretningskonsulenter eller utviklere. Tenk heller nytt, se etter potensielle og ikke bare beviste resultater. Gi en sjanse til de som ikke har den typiske utdanningsbakgrunnen til å være en del av graduate-programmet ditt. Utforsk muligheten for å ansette folk på 40+ eller 50+, med liten erfaring med SAP, men med sterk forretningskunnskap og med riktig tankesett for den nye verden. Se i organisasjonen din hvis noen er ivrige etter å vokse i en annen retning. Alt du trenger er folk som er motiverte og sultne for å lære. Med de riktige verktøyene og støtten, kan de bli dine beste ansatte. Denne tankegangen lar deg ha flere kandidater og potensielt øke mangfoldet, noe som flere studier har vist fører til bedre resultater og høyere kundetilfredshet.

3 – Innovasjon – bygg din egen SaaS-portefølje.

Vi har gått fra det monolittiske systemet til et monolittisk Core ERP + Cloud-satellittprodukter. Fremtiden vil sannsynligvis bli definert av Composable Suite (E2E-prosesser, LoB- og Suite-funksjoner, Kommersiell Pakke). Ikke bare bruk nye SAP-skyløsninger, men bygg din egen del av den «composable»-suiten. Med dette støtter du dine egne spesifikke behov, samtidig som du kan tjene penger på å levere det til potensielle kunder som en tjeneste. Dette gir deg engasjerende arbeid for produktutviklingsteam, og kompetanseutvikling innen nye teknologier, samtidig som det hjelper deg å oppnå en sunn økonomisk situasjon. Fra dine ansattes perspektiv gir dette en engasjerende utvikling av en spesifikk løsning eller produkt, som gir verdi ikke bare for selskapet, men også for medarbeiderne som får bryne seg på andre ting enn bare tradisjonelle oppgaver.

4 – Ha et støttende lederskap

Alle disse endringene kan være krevende og ta tid, derfor er det viktig å gi veiledning og støtte i overgangen. Vis folk at du tror på dem, vær ved deres side underveis.

Følger du disse fire rådene er du ett steg nærmere å ha ditt eget superteam som kan utføre en vellykket gjennomføring av din ERP-transformasjon: Fra å ha en on-premise og monolittisk system, til å kunne jobbe modulært, smidig og i skyen.

Artikkelen ble først publisert i Computerworld 6. oktober 2022.

Search

Se alle blogginnleggene våre