Prosjektledelse – bli klar for solo-flight

av Vivian Andresen - Prosjektleder, smidig-coach og rådgiver
| minutter å lese

Lede et stort IT-prosjekt? Som nyutdannet er du bare én av flere ved spakene – til du selv er flyvedyktig. 

En prosjektleder leder prosjekter. Noen kaller det å gjennomføre initiativer eller aktiviteter. Uansett hva det kalles, handler det om å styre eller lede et prosjekt på ønsket kurs mot et definert mål 

Er du nyutdannet, kan en slik rolle virke overveldende og skummelt i et stort selskap som Sopra Steria, og ikke minst i min avdeling: Å få et tungt IT-infrastrukturprosjekt på vingene fra dag én, ville absolutt være heftig. Men - heldigvis – du skal ikke styre alene, i hvert fall ikke fra take-off. Som nyutdannet får du prøve deg i ulike prosjektroller før du selv får hovedansvaret 

Lærer som co-pilot 

Et godt eksempel er rollen som PMO – «Project Management Office». I en slik rolle skal man passe på at prosjektet følger prosesser, rammeverk og best practices. I realiteten er denne rollen en slags co-pilot, en høyre hånd for prosjektlederen i større prosjekter. Her får man innsikt i alle aspekter av et prosjekt på overordnet nivå.  

Som nyutdannet kan du også forvente andre roller, som testleder, migreringsleder, utrullingsleder, teamleder eller Scrum Master. I små prosjekter vil du med støtte fra prosjektleder fint mestre slike roller. Du får et begrenset ansvarsområde du må levere på. Du vil lære mye om planlegging og koordinering, ledelse, personhåndtering og selvfølgelig mye om det tekniske området du leder. Dette er en ypperlig startmulighet for å bli en ettertraktet teknisk prosjektleder. 

Grundig kjennskap 

I større og mer komplekse prosjekter derimot, kan for eksempel en testlederrolle kreve lang erfaring for å få ønsket kvalitet på leveransen. Da vil det være mer naturlig å være assisterende testleder. Dette er en perfekt rolle for deg som er nyutdannet, da du får grundig kjennskap til ett konkret prosjektområde. 

Fra dag én er det mulig, men ikke veldig vanlig, å bli førstepilot – å prosjektlederansvar på et mindre prosjekt. For, i tillegg til det jeg nevnte over, må du forstå det som hjelper deg å holde alt oppe: Det gjelder for eksempel prosjektøkonomien, og det gjelder det å samarbeide godt med prosjekteier og håndtere eventuelle styringsgrupper 

Grip sjansen 

Uansett rolle, er det et par fellesnevnere: Du bør like å jobbe med mennesker. Og du vil få et kart- eller rammeverk som hjelper deg å holde kursen. (Du vil bli godt kjent med Sopra Sterias Navigator eller Prince2.)  

Mitt beste råd er: Grip sjansen, ta ansvar. Dette lærer du veldig mye av. Husk at du har en hel haug av prosjektledere i Sopra Steria som du kan få råd hos. Alle har selv strevd med å få prosjekter i lufta, men de har også lært å lande. 

Bli en av oss

Vil du lese mer om hvordan du kan lande hos oss?

Search

Se alle blogginnleggene våre