Øk energien i digitale møter med disse oppvarmingsøvelsene

av Eli Toftøy-Andersen - Seniorrådgiver innen bærekraft, digitalisering og design
| minutter å lese

Sliter du med skjermtrøtte møtedeltakere? Her er fem oppvarmingsøvelser til digitale møter, som får opp energien - og som krever lite eller ingen forberedelse.

Digitale møter og workshops er blitt den nye normalen, og selv om mange hadde håpet på å være tilbake på kontoret, må mange holde all møteaktivitet digital en stund til. På hjemmekontor sitter man gjerne hele dagen foran skjermen. For å få opp energien og stemningen i møtet, kan det derfor være lurt å starte møtet med en oppvarmingsøvelse. Og hvem vet, kanskje du også lærer noe nytt om dine kolleger? Her er fem effektive og enkle øvelser du som er møteleder bør teste ut!

1. Finn noe gult

Når deltakerne har satt seg godt til rette og forventer en statusoppdatering eller «runden rundt bordet», kan du gi deltakerne i oppgave å finne en gjenstand der de befinner seg. Slik får de opp pulsen litt. Her det om å gjøre å være først tilbake og skrive en melding i chatten om at man er ferdig. Deltakerne har på video og viser gjenstanden.

2. Ta på hatt eller annet egnet hodeplagg

Deltakerne får beskjed i innkallingen om å stille på møte med hatt. Passer godt på fredager. I sykkelsesongen kan hjelm være et greit alternativ.

3. Dagens spørsmål

Deltakerne får et spørsmål og ett minutt til å tenke seg om. Når de har svaret klar, deler de dette i chatten. Deretter går du gjennom svarene og stiller oppfølgingsspørsmål.

Spørsmålet kan være: 

  • Hvis du kunne dra på en tidsreise - hvor ville du dratt og hvorfor?
  • Hva er viktig å vite for folk som skal samarbeide med deg?
  • Hva er dagens tips fra deg?
  • Fullfør påstanden: «Jeg er mest sannsynlig den eneste i dette teamet som har...»

4. Skriv en felles historie

Bruk chatten til det digitale Teams-møtet. Fasilitatoren leser opp navnene til deltakerne i omvendt alfabetisk rekkefølge. Den første deltakeren skriver et ord, den neste følger på etc. Målet er å skrive en felles setning eller en liten historie. Kjør gjerne to runder etter hverandre for å få opp tempo og kreativiteten. 

5. Post et bilde som forteller hvordan uken din har vært

Be deltakerne om å bruke 1-2 minutter på å søke opp et bilde som representerer hvordan de har hatt det den siste uken. Bildene postes fortløpende i chatten. Du plukker ut noen interessante bilder, (gjerne til folk som vanligvis ikke sier så mye i møtene), og ber deltakerne om å utdype.

Få flere til å bidra og la deltakerne se hverandre

Ved skru på video og lyd under oppvarmingsøvelsene får deltakerne se hverandre. Jeg har brukt disse øvelsene i møter med alt fra 5 til 25 deltakere. Har dere begrenset tid, kan du plukke noen av deltakerne til å si noen ord. Er dere få eller har god tid, kan alle slippe til. 

Min erfaring som teamleder og fasilitator er at slike oppvarmingsøvelser gjør noe med energien og setter stemningen for møtet. I en hverdag med mange digitale møter, er dette noe som folk setter pris på.

Lykke til med oppvarmingen!

 

Innlegget ble første gang publisert på Ledernytt.no 5.2.2021.

Search

Se alle blogginnleggene våre