Norges fremste tech-kvinner: Nominer din dyktige kollega!

av Marit Tokle - Senior programvareutvikler
| minutter å lese

Mangfold blant de som utvikler teknologien vi bruker, styrker kvaliteten på teknologien.

Dersom vi ønsker at teknologien vi utvikler skal være like nyttig alle, trenger vi også mangfold blant dem som utvikler teknologien. I dag er blant annet kvinner underrepresentert, og derfor må vi gjøre det vi kan for å øke kvinneandelen. Et viktig grep vi kan ta: Løfte fram dyktige kvinner!

Jeg er "The cyber woman" Marit Tokle. Jeg er en helt vanlig utvikler som engasjerer seg i sikkerhet- og hackekonkurranse­miljøet i Norge, men en gang skrev noen om meg i et tilbakemeldingsskjema at "The cyber woman is good at teaching others". Det var stas og kommer aldri til å glemmes! I tillegg til utvikling jobber jeg med å løfte fagområdet sikker systemutvikling i Sopra Steria.

Miljø er viktig

Interessen for teknologi fikk jeg hjemmefra. Faren min er interessert i programmering og alt av teknologi. Broren min i datamaskin og dataspill. Interessen dabbet av da mine venner hadde andre interesser, men kom tilbake da jeg tok it på VGS. Det å møte den som nå er min forlovede, tre-fire år inn i informatikkstudiene, ble et springbrett til å bli den nerden jeg er i dag. Jeg ble med i et miljø med andre som også ville nerde foran datamaskinen store deler av døgnet og lærte meg alle de kule triksene jeg bruker for effektiv utvikling og hacking nå i dag. Utenom personen jeg er trygg med og den interessen jeg fikk hjemmefra, hadde jeg nesten ikke noe til felles med de andre i miljøet.

Er det sånn det skal være? Skal man være nødt til å ha likheter med majoriteten eller at tilfeldighetene spiller inn for å lære seg alle triksene? Nei! Dette kan vi løse ved å skape et større mangfold blant oss som utvikler teknologi. Da blir fellesskapet interessen for faget, ikke kjønn eller bakgrunn.

Jeg tror kåringer som Oda og Abelias «Norges fremste 50 tech-kvinner» kan være med å gjøre arbeidsdagen bedre, fordi de løfter frem gode rollemodeller som andre kvinner igjen ønsker å følge i fotsporet til. Resultatet blir da forhåpentligvis økt mangfold, og dermed også økt produktkvalitet. Eksempler på teknologi med dårlig kvalitet er sports-apper som ikke tar høyde for menstruasjonssyklusen, såpedispensere som kun gir såpe til de som er lys nok i huden, og biler personer med kvinnekropp har større sjanse å dø i ved et krasj. Disse produktene ville mest sannsynlig ikke vært diskriminerende, dersom de ble utviklet av teknologer med stor bredde av mangfoldige bakgrunner.

Av alle

Teknologi for alle må derfor lages av alle. Kåringer som løfter fram rollemodeller viser at de som er lik rollemodellen har en plass i bransjen. Det er reklame for karriereveier og tydeliggjør mulighetene som finnes. Derfor er det viktig å nominere dyktige kvinner til årets kåring. Ved å nominere en dyktig, teknisk, kollega, kan du være med å skape en tryggere arbeidsplass i techbransjen, og du kan være med å øke kvaliteten på teknologien som utvikles.

Det var stas å i fjor bli kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner. Det er et slags bevis på at man er dyktig og at det jeg gjør i tech-bransjen blir satt pris på. Som da jeg fikk høre at jeg var flink til å lære bort. Jeg bruker det som føde for å fortsette arbeidet mitt med å skape et trygt og inkluderende miljø for nybegynnere i sikkerhet. Andre rollemodeller bruker det nok til å forbedre områder de brenner for.

For at teknologibransjen skal bli et sted for alle trenger vi mer mangfold. Vi trenger flere kvinner. Vi trenger flere fargede. Vi trenger flere LGBTQ+-personer. Vi trenger flere av alle som utgjør samfunnet vårt.

Innlegget ble først publisert i Computerworld.no 6.1.2022.

Search

Se alle blogginnleggene våre