Hvorfor velge unge ledere?

av Iselin Songe-Møller - Leder for risiko og styring
| minutter å lese

Endringene som kommer med digitalisering skjer rett foran øynene på oss og er ikke til å unngå. Hvordan skal man egentlig lede i en organisasjon hvor endringene er så fundamentale og komplekse som nå? Det er viktig med gode ledere som tenker utenfor boksen, henger med i endringene i samfunnet og kan guide både bedriften og ansatte i riktig retning. Å tørre å satse på unge ledere som kan vise vei i usikkert terreng, kan være den klokeste beslutningen en bedrift tar.

Hvert år publiseres det kåringer av unge ledere rundt om i Norge. Både E24 publiserer sin liste over unge ledertalenter og Assessit har en omfattende prosess for å kåre Årets Unge Leder i Norge. Men hvorfor skal egentlig din bedrift tørre å satse på unge ledere?

Erfaring og faglig pondus er ikke synonymt med godt lederskap. Eksponentiell teknologisk utvikling endrer spillereglene. Endringsvillighet, nysgjerrighet og evner til å se fremover uten å henge igjen i gamle rutiner og systemer veier tungt.

Dette kan sammenlignes med å peile ut riktig kurs på topptur. Sommerstid er det ofte en tydelig markert sti i landskapet hele veien til toppen. Skal du derimot gå samme toppturen på vinteren er det andre spilleregler. Målet er det samme, men du må selv analysere hvert steg og veivalg underveis for å nå frem. Snøen er ikke den samme som i fjor og en trygg tur krever at du kan lese terrenget, snøen og forholdene etter hva som gjelder – nå. Du trenger en god leder, som kan analysere omgivelsene steg for steg og se hva som er bak neste snøfonn.

Ut av boksen

Verdens største selskaper som Apple, Google, Microsoft og Amazon har tre ting i felles. De opererer innenfor digitalisering, de er startet av unge entreprenører og de går utenfor tradisjonelle rammer – og tørr å begi seg ut i det ukjente. I dagens digitale verden er det krevende å være en aktuell aktør over tid. Det krever kontinuerlig forbedring og endring, og det er viktigere enn noen gang å ha ledere som viser vei.

McKinsey spår at i løpet av 10–15 år er 500,000 av dagens jobber i Norge borte. Spesielt gjelder dette bransjer og organisasjoner som er i endring. Er dagens bank fortsatt en bank, eller et teknologiselskap? Det er ingen tvil om at samfunnet er i stor endring med dagens digitalisering. Den nye digitale verden krever ledere med riktig kompetanse og holdninger. Og som tørr å begi seg ut i ukjent terreng.

For å opprettholde sin posisjon på markedet og oppnå vekst må organisasjoner tørre å tenke ut av boksen og ha ledere som guider vei opp til toppen på vinteren. En ung leder er ofte våken, nysgjerrig og full av nye idéer. Nettopp derfor er det grunn til å tro at dette er tiden for å tørre å satse på flere unge ledere?

Dette innlegget ble først publisert i E24, 9. august 2018. 
Search

Se alle blogginnleggene våre