Her er seks råd som kan gjøre oppstarten i konsulentjobben enda bedre.
Som nyutdannet på vei inn i konsulentbransjen er det ikke alltid like lett å vite hva man skal forvente. Du går fra det kjente og fleksible livet som student, til en arbeidshverdag med prosjektarbeid, leveransefrister og teamarbeid. Det er lett å bli overveldet av nye forventninger, rutiner og en verden full av bransjeuttrykk, møter og konstant nettverking. Men frykt ikke! Som nyutdannet med et halvt år som konsulent under beltet, har jeg samlet mine seks beste tips for å håndtere denne overgangen.
Vær et ja-menneske
I arbeidslivet tjener du masse på å være framoverlent og takke ja til alle nye utfordringer – også de du er usikker på. Kanskje havner du i et kundeprosjekt som er litt utenfor ditt egentlige arbeidsområde, eller kanskje du får tilbud om å ta litt ekstra ansvar ganske tidlig. Dette er gylne muligheter for å lære nye ting, så hopp i det.
Ikke vær redd for å ta plass, og være deg selv!
Ofte kan man føle seg overflødig eller uvitende når man jobber med erfarne kollegaer, og det kan være fristende ikke å dele egne meninger og ideer. Husk at du kommer med et unikt perspektiv og fersk kunnskap som teamet kan dra nytte av. Tør å ta plass og bidra med egne tanker. Det viser både initiativ og engasjement – noe som gjerne blir både lagt merke til og satt pris på.
Ikke vær redd for å gjøre feil
Det er veldig vanlig å kjenne på «imposter syndrome», og jeg har fortsatt til gode å møte noen som aldri har kjent på det. Det er viktig å huske at du er blitt valgt ut blant veldig mange dyktige folk gjennom ansettelsesprosessen. Dine evner og kunnskapen du har skaffet deg gjennom et langt utdanningsløp gjør deg mer enn kvalifisert nok til rollen din. Og om du gjør noe feil, som vi alle gjør av og til, er dette mest sannsynlig noe du vil lære mye av.
Vær nysgjerrig
Gå inn i konsulentrollen med et ønske om å lære mest mulig, og sug til deg kunnskap der du kan. Det er kult å føle at man selv har faglig tyngde, samtidig som det er mye lettere å jobbe med noe man faktisk forstår. Så still alle de dumme spørsmålene, les deg opp om du ikke forstår noe, og bruk kollegaene dine som kan mer enn deg for alt de er verdt.
Balanser jobb og fritid
Konsulentlivet kan være intenst i perioder, med mange baller i luften og tidsfrister man må forholde seg til. Men det er faktisk sånn at for å kunne levere best mulig når man er på jobb, må man klare å lade og fylle batteriene med andre aktiviteter på fritiden. Det er ingen som dør om du ikke svarer på den mailen eller teamsmeldingen med en gang. Husk: Å ta vare på deg selv gjør deg til en bedre konsulent – og en gladere person!
Ta det som det kommer
Det siste, og kanskje viktigste, tipset er rett og slett å ta ting som de kommer. Ofte er virkeligheten annerledes enn det du hadde forestilt deg på forhånd, og det er helt greit. Konsulentlivet er uforutsigbart, og det er nettopp det som gjør det spennende. Ikke bruk for mye energi på å bekymre deg for det du ikke kan kontrollere – fokuser heller på å være fleksibel og tilpasningsdyktig. Det meste ordner seg, og det er alltid en del av læringskurven.