Fem råd til unge ledere

av Iselin Songe-Møller - Leder for risiko og styring
| minutter å lese

Det er ikke alltid enkelt å hoppe inn i ledelse som ung. Det stilles plutselig en del krav og flere har interesse i valgene du foretar deg. Dette kan for mange føles avskrekkende. Husk at det ikke er sikkert at noen med lang fartstid og faglig pondus kan gjøre jobben som leder bedre enn deg!

Får du muligheten til å lede anbefaler jeg å hoppe på. Det er spennende og lærerikt, og du kommer definitivt til å vokse i rollen. Her er noen råd til unge ledere som kan være til hjelp hvis du føler deg på litt utrygg grunn:

 

1. Bygg gode relasjoner til mennesker rundt deg, tillit er alfa omega hos ledere
Gode relasjoner er viktig, spesielt for de som er relativt fersk i arbeidslivet. Ha alltid noen å sparre med og bygg relasjoner til både kollegaer og ledere rundt deg. Husk at tillit er viktig på alle områder i livet; familie, venner og karriere.

2. Vær et JA-menneske – Du klarer mer enn du tror

Unge ledere har en tendens til å undervurdere seg selv i redsel for å feile. Når redselen for å feile blir for stor kan vi lære noe fra innovasjonsarbeid: «Fail fast!». Alle som jobber med IT og smidig utvikling jobber etter en metode hvor det gjelder å prøve noe tidlig, feile raskt hvis det ikke ble helt riktig, lære av dette og gjøre det bedre i neste runde. Det krever mot å kaste seg ut på dypt vann, men det verste som kan skje er at det ikke går helt som det skulle og du risikerer å lære noe av det. Mitt beste tips er å utfordre seg selv til å si JA til enhver utfordring og du kommer til å bli overrasket over hva du kan få til.

3. Folk forventer ikke at du kan alt, gi deg selv litt slack!

En ting som er helt sikkert er at alle mennesker, uansett alder og erfaring, gjør feil. Det er menneskelig å gjøre feil og heldigvis er vi mennesker skapt slik at vi lærer av feilene vi gjør. Tenk derfor at du lærte noe hvis det skjer en tabbe og bruk heller energi på å tenke at dette skjer i alle fall ikke igjen, enn å tenke at det var verdens undergang.

4. Ha alltid en god sparringspartner i ermet

Hvis du skal klare å være 100 % positiv og offensiv er det viktig å være rundt mennesker som tror på deg, gir deg energi og bygger deg opp. Hvis du ikke har slike ledere selv rundt deg er det viktig å finne en god sparringspartner å lene seg på. Dette kan være noen i familien, venner, en tidligere kollega eller studievenn. En sparringspartner vil være helt uvurderlig når du står ovenfor en ny og vanskelig utfordring.

5. Husk at ledelse ikke handler om å fremme seg selv, men å utvikle og motivere de du leder

Flere unge i dag har større behov for bekreftelse og tilbakemeldinger enn de fra «den gamle skolen». Husk at din egen måloppnåelse kommer gjennom dem du leder, og kun når teamet har god dynamikk. En god leder som viser vei oppnår de virkelig gode resultatene.

Viktigst av alt: Ikke avslå muligheten hvis den byr seg! Du må tørre å hoppe ut i det ukjente og ikke la deg stoppe av frykten for at du ikke skal klare å håndtere oppgavene. Husk at det er på dypt vann man lærer seg å svømme… Og ikke glem å ha det gøy samtidig!

Dette innlegget var først publisert hos Dagens Perspektiv/Ukeavisen Ledelse i september 2018.

Search

Se alle blogginnleggene våre