2 verktøy for å fremskynde adopsjon av AI

av Sumit Sah - Seniorrådgiver
| minutter å lese

Organisasjoner som skal ta neste trinn i sin digitale transformasjonsreise, investerer gjerne i AI-prosjekter med et ønske om å oppnå konkurransefortrinn i markedet. En av grunnene til at man ikke alltid lykkes, er gapet mellom fagekspertene og IT-ressursene som implementerer prosjektene. Dette gapet må derfor tettes.  

 

AI-builder

 

Gapet oppstår mellom de fagekspertene som definerer forretningsbehovene og designer forretningsprosessene rundt AI-elementer, og IT-ressurser, samt eksterne IT-leverandører som iverksetter prosjektene. For å forstå hvorfor dette gapet eksisterer, så må vi se på de to omfattende kategoriene av AI som skiller seg ut i det nåværende markedet for å bygge intelligente forretningsprosesser: 

  • AI trent på historiske data for beslutningstaking (maskinlæring)
  • Samtale-AI (Chatbots) 

AI er gjerne ikke inkludert i organisasjoners overordnede digitale strategi. En av årsakene er at AI-prosjekter kan være dyre, ettersom AI-løsninger har stilt krav til en dedikert avdeling for datavitenskap og AI-ressurser. Kostnaden for å etablere en slik intern avdeling for datavitenskap er høye. I tillegg er AI-verktøy rettet mot utviklere, og er derfor vanskelige for noen uten bakgrunn innenfor programutvikling å sette seg inn i. 

Microsoft er oppmerksomme på at dette gjør adapsjon av AI vanskelig for flere organisasjoner.  De er opptatt av å lukke gapet mellom fagekspertene, og dem som lager løsningene. De fleste Office 365-brukere må enten ha hørt om, eller fått erfaring med konseptet; «citizen developers». Konseptet kom etter at Microsoft introduserte Power Platform for noen år siden, noe som gjorde det mulig for forretningsbrukere å enkelt lage apper som imøtekommer forskjellige organisatoriske behov, uten å kreve dedikert programvareutvikling. Dette var et enormt sprang da virksomhetsbrukere på Office 365 plutselig fikk muligheten til å lage apper, og koble seg til organisasjonens data, uten å vente i flere måneder på godkjenning av et IT-prosjekt. Nå utvider Microsoft konseptet med «Citizen Developers» til å også inkludere «Citizen Data Scientists», ved å introdusere «low-code» AI-løsninger på Power Platform. 

Vi ser nærmere på to av disse:  

AI Builder: Dette produktet inkluderer en rekke forhånds-modellerte maskinlæringsmodeller i et veiviserbasert verktøy som brukere selv kan trene med tekstbaserte eller grafiske forretningsdata, uten behov for kode («no-code»). Microsoft identifiserte noen vanlige scenarier for å utvikle maskinlæringsmodeller som brukes til å ta forretningsbeslutninger i ulike bransjer og sektorer, og pakket dem inn i dette veiviserbaserte verktøyet. På denne måten kan forretningsbrukerne utnytte maskinlæringsmodeller på forretningsdata, uten behov for å starte et eget AI-prosjekt med IT-avdelingen. Dette er avgjørende, ikke bare for forretningsbrukere, men også for ikke-tekniske IT-relaterte stillinger, eksempelvis prosjektledere og forretningsanalytikere. Disse vil kunne få et inntrykk av hvordan maskinlæringsmodeller kan benyttes i beslutningsprosesser, uten å måtte tenke på de tekniske detaljene som utgjør modellene. 

 

AI-builder

Microsoft Power Virtual Agents: Med dette produktet har Microsoft som mål å styrke kundeservicespesialister og fageksperter til enkelt å bygge og oppdatere en chatbot som dekker de vanligste scenariene av chat-samtaler for kundeservice på tvers av bransjer. Dette er også en kodefri ut-av-boksen-løsning for  chat-bots som kan benyttes til å bygge logikk for tilpassede chat-bots for kundeservice. Det er basert på en enkel design med et grafisk «drag-and-drop»-grensesnitt, og lar fagpersoner bygge en grunnleggende trestruktur basert på spørsmål og svar, som kan brukes til å definere en flyt for chat-bots. Løsningen tilbyr også utvidbare funksjoner for å lage avanserte chat-bots koblet til andre back-end-systemer og API-er ved hjelp av Microsoft Power Automate. 

 

AI-builder 3

Bilde: https://powervirtualagents.microsoft.com/ 


Det Microsoft har som mål, ved å bake kodefrie AI-løsninger direkte inn i Power Platform, er å gi forretningsbrukere som allerede jobber med Power Platform-apper muligheten til å adoptere og benytte AI, og dermed akselerere adopsjon av AI i bedriftenes digitale transformasjonsreise. Tanken er å gi forretningsbrukere som har erfaring med å lage forretningsapper på Power Platform en mulighet til å lage AI-løsninger basert på forretningsdata de allerede har tilgang til, og dermed bli «Citizen Data Scientists», og slik tette gapet og gjøre adopsjon av AI enklere for organisasjoner.

Search

categoriesexpertisesfamilies

dataanalyse-og-innsikt

Lignende innhold

Se alle blogginnleggene våre