Si ja til personlig merkevarebygging

av Hanne Kristine Fjellheim - Kommunikasjonsdirektør
| minutter å lese

Ledere bør oppfordre medarbeidere til å bygge sin egen merkevare. Det styrker også bedriftens omdømme.

Selskaper som har skjønt at det å bygge den personlige merkevaren til både ledelse og medarbeidere skaper et bedre omdømme for bedriften, har allerede kommet langt på vei i for å skille seg ut blant konkurrentene. Men hva vil det egentlig si å bygge personlig merkevare?

I denne settingen handler det om å gjøre seg selv synlig i en faglig kontekst eller i en bransje, både internt i bedriften og eksternt. Medarbeideren får demonstrert sin kunnskap og blir et kjent ansikt i markedet, og selskapet nyter på flere måter godt av profileringen denne personen gir. Se bare på Thina Saltvedt i Nordea, Silje Sandmæl i DNB, Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge eller Christoffer Hærnes i Skandiabanken, alle solide fagpersoner – som skaper tillit til selskapets merkevare.

Rollefigurer er gull verdt

I konsulentselskapet Sopra Steria jobber vi strategisk med å bygge merkevaren til våre medarbeidere. De som ønsker å gjøre seg synlige i markedet gjennom debattinnlegg i media, blogger, foredrag og sosiale medier får bistand fra selskapet til å gjøre nettopp dette – og vi har egne kanaler som er tilrettelagt for å publisere innholdet deres. I tillegg får medarbeiderne bonus basert på innhold og foredrag på eksterne plattformer. Men ofte dukker spørsmålet opp: «Er dere ikke redde for å gjøre medarbeiderne deres attraktive på markedet?» Jo, naturligvis – synlige kolleger blir sett av både konkurrenter og kunder – og dermed oppstår en risiko for å miste dem. Men gode virksomheter må stole på seg selv som arbeidsplass, at selskapet er et sted der ansatte ønsker å bli. Og nettopp at arbeidsgiver hjelper sine ansatte frem i lyset gjør at arbeidsplassen blir mer attraktiv og verdsatt.

De synlige medarbeiderne skaper business ved å bli såkalte tankeledere innenfor sine respektive fagområder. Når kunden trenger kompetanse vet hun hvilket selskap hun skal ta kontakt med. I Sopra Steria har vi mange eksempler på leads, salg, samarbeid og kontrakter som har blitt inngått basert på synlige medarbeidere.

I tillegg er rollefigurer gull verdt i en employer branding-kontekst. Selskaper ansetter ikke mennesker. Mennesker ansetter mennesker. Dyktige personer som er synlige gjør at andre vil tenke «ham kunne jeg tenke meg å jobbe med». Selskapet får også mer menneskelig appell, og ikke minst får det frem at det er en god arbeidsplass som utvikler sine medarbeidere og bryr seg om deres karriere.

Hvordan bygger du personlig merkevare? 

Men hvordan setter du i gang for å strategisk bygge merkevaren til dine medarbeidere? Først og fremst må du ha dedikerte og kompetente personer i teamet ditt, som har tid og mandat til å satse på menneskene som har lyst til å bli synlige. De må veilede og ha kommunikasjonskompetanse til å bistå når kunnskap skal formidles. I tillegg må du finne plattformer som du skal gjøre medarbeiderne dine synlige på. Er det som meningsbærere i media? Da kan det lønne seg å starte med en selskapsblogg, og deretter sende de beste innleggene inn til relevante redaksjoner som debattinnlegg eller kronikker. De andre innleggene publiseres på selskapets blogg og blir deretter distribuert gjennom egne kanaler. Du trenger ikke lenger komme på trykk i Finansavisen for å bli lest. For eksempel blir bloggen til Sopra Steria lest over 40.000 ganger i året. Det betyr at godt innhold blir lest, samme hvor det ligger. Med sosiale kanaler som gir spredningseffekt, så er du ditt eget mediehus. Og med dine egne ansatte som promoterer kollegaenes meninger og fagkunnskap, oppnår du også intern stolthet.

Finn i tillegg relevante konferanser og nettverk der medarbeiderne dine kan holde foredrag, og gi dem bistand i presentasjonsteknikk og visuell utforming av budskap. Utfordre også egne medarbeidere på interne samlinger og kick-offs. Slik gjør du dem trygge i rollen. Og ikke minst, ha en strategisk satsning på dine sosiale medier (både interne og eksterne) – der du konsekvent løfter frem individer i selskapet.

Klarer du å gjøre alle disse tiltakene over tid, vil du få belønning i form av god synlighet i markedet på faglige premisser, stolthet og ikke minst dedikerte medarbeidere som er villig til å gi det lille ekstra for å gi både seg selv og ditt selskap den synligheten dere fortjener.


Dette innlegget ble først publisert i Kapital 22. september 2017. 

Search

ledelse-og-strategi

Lignende innhold

Se alle blogginnleggene våre