Ny jobb under en pandemi? Disse seks tipsene hjelper deg.

av Elisabeth Gong - Prosjektleder
| minutter å lese

Vi har alle en eller annen gang kjent på den spente, nervepirrende og motiverte følelsen av å starte i en ny jobb. Å tenke seg å kombinere dette med en pandemi og hjemmekontor, er dog ikke en opplevelse som står øverst på ønskelisten til mange av oss.  
 
På vårparten i fjor, hadde jeg ledd en nervøs latter av tanken på å skifte jobb under pandemien. Starte på ny arbeidsplass fra hjemmekontor på ubestemt tid? Bli kjent med et nytt arbeidsmiljø, ledere og kollegaer gjennom en skjerm? Prøve å passe inn i en ny og etablert kultur hjemmefra? Nei takk, du!   

Likevel, overrasket jeg meg selv med å ende opp med å skifte jobb i annerledesårene, etter at en ny arbeidsgiver på et blunk sjarmerte meg i senk. Jeg var plutselig klar for ny jobb, men samtidig ufattelig nervøs for hvordan dette skulle gå fra hjemmekontor. Jeg er rimelig sikker på at dette ikke er en følelse jeg er alene om. Selv om situasjonen ikke er optimal, er det flere ting man kan gjøre selv for å gjøre starten både bedre og enklere!  
 
Her kommer 6 tips som kan hjelpe deg med å få en bedre start i en ny jobb under en global pandemi:  

1. Tenk på det digitale førsteinntrykket du ønsker å gi  

Som nyansatt vil du oppleve at du vil måtte presentere deg selv i flere digitale sammenhenger. Det kan derfor være lurt å tenke gjennom hva du vil at dine kollegaer og ledere skal vite om deg, og hvordan du ønsker å presentere deg foran kameraet på PC-en din (ja, kamera må på!). Førsteinntrykk sitter lenge, så her er det bare å gripe muligheten til å by på hvem du er. Din utdannelse og tidligere arbeidserfaring er interessant det, men hva med å by på noen «fun facts» og et innblikk i hvem du faktisk er som person?  

2. Utnytt de digitale og sosiale kanalene du har 

Hjemmekontor hadde fungert dårlig uten alle de digitale kanalene vi har tilgang til i dag. Personlig, har jeg hatt stort utbytte av å kombinere bruk av Workplace by Facebook som en uformell og sosial samhandlingsplattform, intranettet som et oppslagsverk, i tillegg til Teams for chatting med kollegaer. Uansett hvilke digitale kanaler du har hos din nye arbeidsgiver – bruk tid på å både utnytte og utforske dem. Her har du en ypperlig sjanse til å bli bedre kjent med organisasjonen, menneskene og kulturen.  

3. Ta initiativ til å bli bedre kjent  

For meg er det viktig å bli kjent mine nye kollegaer i Sopra Steria! Gjennom en introduksjonstekst om min oppstart, ba jeg min leder om å legge inn at jeg gjerne ønsket å bli kjent med nye kollegaer gjennom en gåtur. På et blunk ble jeg kontaktet av turglade kollegaer som ville bli kjent. Det er lett å forsvinne i mengden når all interaksjon utelukkende foregår digitalt, og man ikke har anledning til å bygge relasjoner gjennom fysiske treffpunkter og daglig småprat i kontorlandskapet. Ikke vær redd for å gjøre deg synlig. Hiv deg på tilgjengelige og digitale sosiale arenaer, by på deg selv, kommuniser mye og ofte. Savner du uformelle arenaer for småprat over en kaffe? Ting skjer sjeldent av seg selv: Ta initiativ til å kalle inn dine nye kollegaer til en digital bli-kjent-prat eller til og med en «walk-and-talk». Er det flere nyansatte som startet med deg, er det meget sannsynlig at flere sitter på hvert sitt hjemmekontor og har det samme behovet som deg for å bli bedre kjent.  

4. Vær nysgjerrig 

Det er helt naturlig å lure på mye om alt som nyansatt. En av tabbene mange av oss gjør i nye settinger er å nøle for lenge med å spørre etter informasjon vi trenger … Noe som kan gå på selvtilliten løs. I tillegg er det en utfordring når man sitter alene på hjemmekontoret, uten en sidemann å rådføre seg med. Selv følte jeg meg som et vandrende spørsmålstegn de første ukene som nyansatt. Heldigvis var hjelpen aldri langt unna, når jeg selv ikke hadde noen sperre med å kontakte kollegaer eller leder på Teams. Vær tydelig på hva du trenger for å bli kjent med din nye arbeidsgiver, dine nye arbeidsoppgaver, arbeidsprosesser og kollegaer. Ikke vær redd for å spørre!  

5. Bli kjent med kulturen og selskapet 

Det kan oppleves som utfordrende å bli kjent med kulturen hos din nye arbeidsgiver fra hjemmekontoret, men det er likevel fullt mulig! Gjør research i forkant av første arbeidsdag og følg organisasjonens profiler i sosiale medier. Hold deg oppdatert på relevante nyheter og hendelser. Ta deg tid til å bli ordentlig kjent med organisasjonen og måten dine nye kollegaer jobber på gjennom å delta i faglige og sosiale møter. Pass samtidig på å lytte og observere underveis, slik at du kan følge med på hvilke verdier, normer, skikker og takhøyde som er «innafor» på din nye arbeidsplass.  

6. Lag din egen «self-care»-strategi 

Plutselig har kontoret og hjemmet blitt ett! Vi jobber flere timer under samme tak som der vi spiser, sover, netflix-er og slapper av. Hjemmekontoret har mange fallgruver, og det er viktig å finne sin egen strategi for å klare å få til en god balanse mellom ny jobb og privatliv. Gode rutiner kan hjelpe på både trivsel, motivasjon og den mentale helsen. Hva med å legge inn en eller to korte gåturer i løpet av arbeidsdagen? Frisk luft er alfa og omega for både kropp og sinn! Sett av tid til å lage og spise lunsj. Hvis du er som meg, som kan «glemme» å spise lunsj, kan det være en god idé å legge dette inn i kalenderen. Enda viktigere: Bestem deg for hvilket tidspunkt arbeidsdagen er ferdig, så du ikke blir sittende på laptopen til sent på kvelden. Hjemmekontoret vil vise at rutinene og strukturene du lager for deg selv, vil deg vel! 

Search

Se alle blogginnleggene våre