Fra maskiningeniør til koder: Oda trykker på de rette knappene

| minutter å lese

Jeg visste jeg ville bli ingeniør, men ikke i hva, utdannet meg i IT og som maskiningeniør - og har blitt utvikler og koder hos Sopra Steria. Trikset er å lære seg nye ting hele tiden, men det kommer ikke helt av seg selv. 

  • Oda Hoem er 29 år, fra Bergen og bosatt seg i Oslo. 

  • Hun arbeider som programvare-utvikler i Sopra Steria. 

  • Siden hun startet som graduate i selskapet i 2016, har hun fylt en rekke funksjoner. 

Dette er historien om “Oda utvikler”, der hun deler sine erfaringer og tips til andre som kommer inn i Norges beste arbeidsplass”. 

Fra materialberegninger til backend 

Nå i ettertid er det ikke så overraskende at jeg skulle havne her. Jeg likte realfag og ville bli ingeniør, men visste slett ikke hva slags. Derfor studerte jeg noe midt imellom tradisjonelle ingeniør- og IT-fag og spesialiserte meg som maskiningeniør de siste to årene på skolen. Jeg peilet meg jo inn på jobb i industrien. 

Med oljekrisa et par år før, ble ikke det så lett likevel. Så hva gjør man da?  

En konsulentkompis pratet meg i retning av IT, men kunne jeg nok? Nok til bare å søke? Og hvilket selskap skulle jeg i så fall prøve meg på? 

Sopra Steria hadde besøkt NTNU flere ganger, så jeg søkte - og kom inn på graduate-programmet der. Det viste seg at jeg kunne mer enn nok, og at ingen er ferdig utlært etter studier.  

Med «maskinstudiet» hadde jeg også en bred bakgrunn som var god å ha, når jeg skulle jobbe i et utviklerteam med personer fra flere ulike bakgrunner. For eksempel geologer og økonomer. Selv om man ender opp i IT, har mange startet et helt annet sted. Det er bare fint å kunne se ting fra flere sider, å ulike perspektiver på ting 

En god skole 

Graduate-programmet er jobb, kursing og sosiale happeninger. Jeg gikk rett inn i et prosjekt-team ute hos en kunde. Her fikk jeg førstehåndserfaring fra første dag, med mange flinke folk jeg kunne lære av.  

Det handlet om IT og koding. Jeg var heldig som fikk jobbe sammen med så mange fra Sopra Steria. Men jeg var spesielt heldig med å få jobbe med en løsningsarkitekt med tid til å hjelpe. Hver gang jeg lagde en “pull request”, et forslag om å endre koden, koblet jeg ham inn – og fikk masse gode tilbakemeldinger. Han, og resten av teamet, lærte meg masse jeg ikke kunne fra før. 

At jeg skulle ende opp som backend-utvikler hos Sopra Steria, var slett ingen selvfølge. 


Et godt tips til andre er å
ikke være redd for å spørre og grave. Ingen spørsmål er dumme, husk at alle har vært ny en gang. Teknologien og språkene vi koder i utvikler seg hele tiden, så selv de som tilsynelatende «kan alt» må hele tiden lære seg nye ting. 
 

Som ny måtte jeg fort lære meg å bruke versjonshåndtering i et større team; å flette disse blir fort mye mer komplisert enn i hobbyprosjekter eller småoppgaver på universitetet, hvor det sjelden er med flere enn fire andre. Senere har jeg tatt kurs for sikker systemutvikling, brukeropplevelse og løsningsarkitekt. Det er et stort tilbud av kurs om du er interessert!  

med deg det beste 

Etter hvert som jeg hadde jobbet noen år og fått erfaring fra ulike oppdrag, kunne jeg stadig mer og kunne bidra mer og mer til andre som ville lære. Jeg ble teamleder med alt ansvaret det innebærer. Det var spennende og lærerikt - men jeg savnet mer tid til å kode.  

– Ikke vær redd for å spørre og grave! 


Jeg fortalte dette til sjefen min, at jeg ville tilbake til kodingen - og dermed fikk jeg begynne i et nytt team hos en annen kunde. Jeg skulle jobbe som
ren utvikler. 
 

Plutselig startet jeg altså på nytt og kunne lære enda mer. Kjempegøy! Jeg fikk lære ny teknologi, som kodespråket Kotlin, som jeg kunne bruke i prosjektet. Det er fortsatt mer å lære, men her finnes det jo alltids flere kurs og sertifiseringer! 

Så: Spør og grav. Ikke være redd for det! Snakk ofte med lederen din, så han eller hun vet om det er noe du ønsker deg. Det meste kan tilpasses. Og bli kjent med kollegaene dine, det er så mange hyggelige og smarte folk som jobber her! 

 

Bildetekst:
– Mange som jobber med IT kommer fra en helt annen bakgrunn,
sånn. Som jeg. Det er bare en fordel, sier Oda Hoem, s
om er fullstack-utvikler hos Sopra Steria. (Foto: Privat) 

 

En versjon av artikkelen ble først publisert på Kode24.

Search

Se alle blogginnleggene våre