Er du klar for ledelse 2.0?

av Hanne Kristine Fjellheim - Kommunikasjonsdirektør
| minutter å lese
Digital ledelse og fjernledelse er ikke lenger begreper som hører til fremtiden, nå som interne sosiale medier er på plass i norske virksomheter.

Det finnes i dag en rekke tilbydere av interne sosiale kommunikasjonsplattformer. Microsoft Office 365 sin Yammer og Teams, samt Slack, er populære verktøy. Men det var med lanseringen av Workplace by Facebook for ett år siden, med over 100.000 virksomheter på venteliste, at det virkelig tok av. Det nordiske markedet, og spesielt det norske, er et av de fremste satsningsområdene for teknologigiganten. Det er på grunn av vår digitale modenhet, smarttelefonpenetrasjon i markedet og ikke minst våre ikke-hierarkiske organisasjonsstrukturer.

I fremtiden blir det ikke et spørsmål om du har interne sosiale medier, det er et spørsmål om hvilket verktøy du ønsker å bruke. Hvorfor? Fordi vi allerede har kommunisert på sosiale plattformer i over ti år, og vi har vent oss til denne måten å kommunisere med andre på. Det er transparent, ikke-hierarkisk, tilrettelegger for mange-til-mange-kommunikasjon og bryter ned siloer. Når du så bringer disse mediene inn i organisasjoner, tilrettelegger det for samhandling og kunnskapsdeling på alle nivåer i virksomheten. De fører til økt innovasjonstakt, styrker bedriftskulturen og ikke minst gir de interne sosiale mediene en stemme til medarbeiderne uavhengig av deres stilling. Dette er alle punkter som kjennetegner en moderne bedrift.

Nøkkelen til fremtidens digitale lederskap

For millenials-generasjonen, som jeg selv er en del av, er tanken på å jobbe på en arbeidsplass uten gode digitale kommunikasjonsplattformer utenkelig. Men for ledere som hører til generasjonen over kan disse nye plattformene fremstå som uoversiktlige og tidskrevende. Likevel kan det å mestre dem være nøkkelen til fremtidens digitale lederskap. For eksempel forventer den nye generasjonen arbeidstakere en helt annen form for oppfølging enn før. De vil ha hyppige og kjappe tilbakemeldinger digitalt, heller enn en medarbeidersamtale hver sjette måned. De forventer å bli sett, og få ros i fellesskap om de har gjort noe positivt. I tillegg er de mer fleksible når det kommer til å jobbe utenfor kontoret, gjerne utenom tradisjonell arbeidstid. Chatbots tar over for medarbeiderundersøkelser. Nå har vi kontoret i lomma, og det krever mye av en leder. Så hva kan du gjøre for å komme i gang? Her er noen enkle tips.

Først og fremst: Vær tilgjengelig og følg med. Når dine medarbeidere deler gode (eller dårlige) innlegg, gi dem oppmerksomhet ved å like, dele og kommentere. Interne sosiale medier oppfordrer til transparenthet – og om noen lufter sine gleder eller frustrasjoner, vær der. Og angående sistnevnte: Bedre at de snakker om det på den interne plattformen enn at det ulmer ting under overflaten som få vet om. Slik holder ledelsen en finger på pulsen til hva som foregår i selskapet, og man unngår overraskelser.

Løft individer som poster godt innhold ved å dele innholdet videre med dine egne kommentarer. For deg tar det ikke lang tid, men for medarbeideren kan det oppleves stort.

Sørg også for å gi medarbeiderne dine et innblikk i hverdagen din, slik at du blir tilnærmelig. Dette gjelder for ledere på alle nivåer av virksomheten, også topplederen. Del gode, men også dårlige nyheter. Det er ingenting som bygger kultur som at ledere også sier fra når ting ikke er helt topp. Det interne sosiale nettverket skal speile selskapet, og ikke bare være solskinnshistorier og skryt. Vær personlig. Del selfies fra besøk ved distriktskontorene, personlige anekdoter og hilsen fra fjellet i høstferien. Disse små innleggene kan virke uviktige, men det korter ned avstanden fra topp til bunn, og andre veien.

Bli kjent med hele mennesket

Dersom du klarer å være tilstede på de interne sosiale mediene som beskrevet over, vil du fort befeste deg som en digitalt tilstedeværende leder. I en undersøkelse som Assessit har gjort blant 115 av Norges fremste unge ledere, sier nesten halvparten av dem at de allerede har inkorporert digital ledelse som en naturlig del av deres lederskap. Det er ikke et sekund for tidlig.

Likevel er det viktig å huske på en ting: Digitalt lederskap er ikke i stedet for mellommenneskelig relasjon. For å bli kjent med hele mennesket må du fortsatt snakke med dine medarbeidere og se dem jevnlig. Bruk gjerne de digitale mediene til å skape formelle og uformelle fysiske møteplasser der du kan treffe dine medarbeidere både alene og sammen.

Mestrer du denne kombinasjonen av digital og fysisk tilstedeværelse er du godt rustet for ledelse 2.0.

DIGITAL LEDELSE I VINDEN: Dette innlegget var først på trykk i Kapital nr 21, 2017. 

Search

categoriesexpertisesfamilies

ledelse-og-strategi

Lignende innhold

Se alle blogginnleggene våre