- To step into the salad

av Ingrid Holm Finseth - Nettredaktør og seniorrådgiver
| minutter å lese

- Alle språk har vendinger som er typisk for språket, og ikke minst for kulturen. Når disse uttrykkene skal oversettes, er det lett å «step into the salad», dersom vi bruker dem direkte oversatt.

Resultatet kan bli feil og meningsløse setninger. Det vi snakker om her kalles idiomatiske uttrykk, og definisjonen er «noe som er karakteristisk eller typisk for et språk (om uttrykk og vendinger), språkriktig».

Vi kan jo velge å kalle det berikende for et språk å lage nye uttrykk direkte fra andre språk. Men det er i alle fall nyttig å være klar over hva som er idiomatisk, og hva som er kreative oversetterlån.

Vi må si det vi egentlig mener:

  • Er det for eksempel snakk om en «innestengt katt» i en spansk roman, så betyr det «ugler i mosen», og slettes ikke at du må slippe ut katta...
  • Hvis vi oversetter «å koke bort i kålen» eller «å tråkke i salaten» direkte til engelsk, synes du det høres stilig og kreativt ut, eller virker det som vi ikke mestrer språket helt?

Å pakke hodet rundt noe

Den siste uken har jeg møtt dette uttrykket i to varianter: «å få hodet sitt rundt noe» og «å pakke hodet rundt noe». Det er en direkte oversettelse fra «wrap my head around», som betyr å forstå noe som er utfordrende, forvirrende eller fremmed. Selv sliter jeg litt med å få hodet mitt rundt dette uttrykket, det går heller litt rundt inni hodet mitt...

Hvorfor alt dette flisespikkeriet?

Er det så viktig at faste uttrykk blir korrekt oversatt og riktig brukt? Ja, fordi faste uttrykk vanligvis har en retorisk eller stilistisk hensikt. De kan også henvise til noe historisk, noe bibelhistorisk, eller til litteratur og film som gir en dybde til meningen.

Det å finne tilsvarende uttrykk på andre språk, tenker jeg er mer utfordrende og berikende enn å oversette direkte:

  • Det engelske «to carry coal to Newcastle», blir på norsk «å gå over bekken etter vann», mens i Frankrike sier de å bære vann til elven: «Porter de l'eau à la rivière».
  • På norsk sier vi «å tråkke i salaten», mens på fransk blir det «faire un faux pas» (å snuble i overført betydning).
  • På engelsk sier de «to spill the beans», mens på norsk kan vi si «å slippe katta ut av sekken».
  • På engelsk lover de hele jorden, «promise someone the earth», mens i Norge holder vi oss til «gull og grønne skoger». På tysk sier de «jemanden goldende Berge versprechen» («love gyldne fjell»), på fransk blir det «promettre mont et merveilles à quelqu’un» (love fjell og underverker), mens på spansk lover de gullet og maureren («prometer el oro y el moro») når de lover mirakler som ikke kan gjennomføres

La deg gjerne inspirere av all verdens språk og lek med ord. Men når du vil bli forstått av andre, uavhengig av kulturelle referanser, er det nyttig å vite hva som er idiomatisk.

Innlegget ble første gang publisert i Kampanje 11. januar 2021.

Search

Se alle blogginnleggene våre