Microsoft HoloLens

Microsoft HoloLens er den første fullt trådløse holografiske datamaskinen du kan ha på deg som en brille.  

Krigsskolen, HoloLensINNOVASJONSLAB: Den nyåpnede nyskapingsarenaen Digilab var åstedet for et intenst innovasjonsmøte mellom Krigsskolen Innovasjon, Microsoft og Sopra Steria.

Maskinvaren og programvaren i HoloLens finnes i et hodesett som ikke krever ledninger eller fysiske koblinger til andre enheter. HoloLens skiller seg fra andre Virtual Reality (VR)-briller ved at de gjør det mulig å kombinere høyoppløselige hologrammer med den virkelige verden. HoloLens-brillene bruker avansert kamera og sensor-teknologi til å forstå omgivelsene rundt seg, for så å projisere virtuelle objekter på omgivelsene med fysikk som om de skulle være reelle fysiske objekter.

Brukeren kan med håndbevegelser eller stemmestyring kommunisere med hologrammene og utføre operasjoner på de virtuelle objektene.

Microsoft har valgt å benytte begrepet «Mixed Reality» (blandet virkelighet) om HoloLens. Virtual Reality (VR) beskriver fullstendig datagenererte virtuelle omgivelser, mens Augmented Reality (AR) betegnes ved at en skjerm legges foran den virkelige verden og viser virtuelle elementer på denne.

HoloLens, Oslo Universitetssykehus

UTVIDET VIRKELIGHET: Leder for teknologisk forskning ved Intervensjonssenteret på Oslo universitetssykehus, Ole Jakob Elle og kirurg Bjørn Edwin demonstrerer HoloLens-teknologien ifm. applikasjonen som utvikles i samarbeid med Sopra Steria.

Med blandet virkelighet kan de virtuelle objektene interagere med og festes til de fysiske objektene. Det hele gjør opplevelsen svært naturlig og mulighetene enorme for brukeren. Tenk en verden hvor vi slipper å måtte begrense virtuell tilstedeværelse og kommunikasjon til definerte skjermer, klikk og tastaturer, men hvor vi heller blander det virtuelle inn i vår virkelighet?

Bruksområdene for Microsoft Hololens er mange, og brillene vil kunne brukes innenfor blant annet helsesektoren, arkitektur, ingeniørvitenskap, design og utdanning.

Microsoft HoloLens er første steg på denne reisen. Sopra Steria har forsket på teknologien siden starten av 2016, og mottok som et av de første selskapene i Norge HoloLens-brillene.

NRK Newton var på besøk i Sopra Sterias lokaler for å teste Microsoft HoloLens.

Se innslaget

Krigsskolen innoverer med hologramteknologi

Les hele saken

Se innslaget på Dagsrevyen om forskningsprosjektet der Oslo Universitetssykehus i samarbeid med Sopra Steria og Microsoft bruker HoloLens, hologrammer og "mixed reality"-teknologi for å optimalisere kreftoperasjoner!

Til NRK.no

Vil du vite mer?

Jorn_SkaarasJørn Skaaraas

Avdelingsleder, Hololens
Tlf: +47 938 16 106
E-post: jorn.skaaraas@soprasteria.com