Bladebug: Sikker og effektiv inspeksjonsrobot for vindturbiner

| minutter å lese

Design av fjernstyrt vedlikeholds- og inspeksjonsrobot EGGS har hjulpet robotikkselskapet BladeBUG med å designe en avansert vedlikeholds- og inspeksjonsrobot for vindturbinindustrien.

Designet sikrer trygg og effektiv inspeksjon, selv i tøffe og utilgjengelige miljøer som offshore-vindfarmer langt til havs.  

Utfordringen: Design av robot som kan operere i utfordrende miljøer

Den raske veksten innen offshore vind gir nye utfordringer og muligheter for fjernvedlikeholds- og reparasjonsløsninger. BladeBUG holder til i Storbritannia og produserer avanserte roboter som kan utføre oppgaver alene på avstand eller bistå teknikere med inspeksjon, vedlikehold og reparasjon av turbinblader. For å sikre at roboten tåler tøffe værforhold og gi en god brukeropplevelse for operatøren, ba de EGGS om hjelp. 

Figuren: Den innledende fasen handlet om å forstå hvordan BladeBUG ble brukt, alt fra forberedelse, transport, utplassering og operasjoner til fjerning. Et delmål i RIMA-prosjektet er at brukervennligheten og håndteringen av roboten skal forbedre opplevelsen til teknikere og andre leverandører som betjener roboten.

Resultat: Robust design og utmerket brukeropplevelse  

EGGS har bidratt med industridesign av  robotens innkapsling og sørget for at den er robust nok til å fungere i utfordrende miljøer. Den nye utformingen skaper tillit til at  roboten er robust nok til å håndteres – til havs og på land. Vi har også forbedret brukeropplevelsen når roboten håndteres og manøvreres. 

Roboten er laget som prototype med ytre innkapsling, der all elektronikk og sensitive bevegelige deler er helt og delvis innkapslet med et vanntett ytre lag eller bak paneler. 

Benstrukturen og innkapslingen av elektronikk har blitt endret, og det er laget en intern beskyttelse for hovedelektronikken mot vann eller støv. Fester og oppdatert produktstruktur har også forbedret brukervennligheten, spesielt for utskifting av komponenter, som litiumbatteriet. 

Verdi for kunden: Funksjonalitet og forbedret intern arkitektur  

Med det nye designet føles roboten mer robust og tål tøff behandling under transport, utplassering og drift på nacellen og vindturbinbladet. Roboten møter flere av fremtidens krav i vindenergiindustrien, spesielt i offshore-miljøet:  

  • helse og sikkerhet for arbeidere til sjøs og i høyden;  
  • arbeidskapasitet av kompetent personell for å kunne drifte et økende antall turbiner; og  
  • lavere kostnader for drift av større turbiner lengre fra land. 

Nytt design har påvirket robotens oppbygging, og vi har tilpasset og forbedret mer enn bare det estetiske og overfladiske. 

- Å samarbeide med eksterne designere med erfaring fra lignende prosjekter har gjort at BladeBUG har revurdert roboten og fått nye perspektiver på noen av de interne delene og hvordan de spiller sammen med en beskyttende, værbestandig ytre kapsling, sier Chris Cieslak CEO i BladeBUG. 

Bildetekst: Ekstern innkapsling beskytter all elektronikk som tidligere var eksponert, og utsatte bevegelige deler er nå gjemt bak paneler for å redusere inntrengning av støv, vann, olje og salt. Robuste håndtak på toppen og sidene gir mer fleksibilitet når man bærer eller flytter roboten. 

En del av et ti måneder langt EU-finansiert prosjekt  

Prosjektet har fått EU-finansiering på €150ks, og som en del av RIMA-nettverket Open Call 2, har BladeBUG og EGGS Design gjennomført fysisk prototyping og testing og validering-metoden av roboten i et faktisk driftsmiljø.  

Finansieringen er en del av RIMA (Robotics for Inspection and Maintenance)-programmet, som kobler forskning, teknologi- og tjenesteleverandører, bransjesektorer og digitale innovasjonshuber med små og mellomstore bedrifter som ønsker å sette fart på innovasjonen. Med prototypen klar, planlegger BladeBUG nå produksjon, konstruksjon og sammenstilling av den detaljerte prototypen.

 
Bildetekst: Skisser og tidlig CAD-prototyping har gitt muligheter til å utforske og eksperimentere med ulike alternativer for spesifikke robotdeler. Det har vært mulig å utforske den generelle visuelle effekten og utvikle utseendet og følelsen i samsvar med retningslinjene for merkevaren. Samarbeidet og utviklingen har foregått på avstand, med EGGS' team i Danmark og Norge og BladeBUG basert i London i Storbritannia.

Carl-Gustaf Lundholm

Carl-Gustaf Lundholm

Industrial Design Specialist

Se alle prosjektene til Sopra Steria

Se alle