Power of sharing-konferansen 2022

Tidligere i høst gikk vår Power of Sharing-konferanse av stabelen

Her kan du se alle kundeforedragene digitalt! Du kan gjenoppleve alt fra Oslo-byrådens syn på ledelse, til Orkla Foods betraktninger om klimakontroll. Høydepunktene er klare!

Fremtidens virksomhet

Vi samlet ledende tenkere og våre egne kunder for å se hvordan vi best kan navigere i fremtiden: Hva vet vi om verden, og hva vet vi ikke? Hvordan kan vi best ruste oss? Og hva gjør andre selskaper for å lykkes? 

Hvordan kan vi ruste oss?

I nyere tid har behovet for å omstille seg aldri vært større enn nå. Det er en usikker tid med mange ytre påvirkningsfaktorer: krig på europeisk jord, pandemi, strømpriser, inflasjon, renteøkning, forstyrrelser i forsyningskjeder og mangel på arbeidskraft. For å møte fremtiden må du utvikle organisasjonen og hvordan du leder. I tillegg må du bruke trygg teknologi, som kan håndtere millioner av datapunkter, for å få bedre innsikt og komme nærmere både brukerne og medarbeiderne dine. Og bærekraft? Ja, det blir essensielt for din virksomhets fremtid. 

Ola Rosling: Bruk data for å navigere fremtiden

okt 6, 2022, 09:17 a.m.
Title* : Ola Rosling: Bruk data for å navigere fremtiden

De fleste av oss tror verden er mye verre enn den egentlig er. Ved hjelp av spørreundersøkelser og allment tilgjengelig statistikk avslører Ola Rosling alle fordommene vi må legge fra oss dersom vi vil lykkes i fremtiden. 

– Vi som bor i Europa, ser verden slik den var for 50-60 år siden. Vi tror at vi sitter med fjernkontrollen og styrer tingene, og registrerer ikke at verden går forbi oss, sier Rosling. 

Han har nettopp holdt et forrykende foredrag under en fullsatt Power of Sharing-konferanse i regi av Sopra Steria. I mens han vandrer gjennom Oslo sentrum på vei mot Flytoget, snakker svensken om hvilke muligheter forretningsledere, innovatører og politikere går glipp av ved å ha et feil og fordomsfullt syn på hva som skjer i verden. 

– Jeg tror det er bedre å kjøre med en oppdatert GPS, fremfor å bruke stedstjenester fra 50-tallet. Veier og adresser legges om hele tiden. Slik er det også med politikk, med ledelse, innovasjon, alt mulig. Er virkelighetsforståelsen vår feil, vil vi fortsette å ta feil avgjørelser, understreker Rosling. 

Han har gjort det til sin livsoppgave å bekjempe ignoranse og feiloppfatninger. Ola Rosling har bygget opp Gapminder Foundation sammen med faren, den kjente professoren Hans Rosling (1948-2017), og kona Anna Rosling Rönnlund. Dette er en stiftelse som bruker statistikk og fakta for å gi oss bedre verdensforståelse. 

Overlater verden til Kina

Men hva så om vi mennesker har noen misoppfatninger om verden? Er det så farlig at vi tror ting er verre enn de er? 

– Siden vi mener vi har det best på planeten, ser vi ikke noe poeng i å investere verken tid eller penger i resten av verden. Da overlater vi verdensmarkedet og alle mulighetene som ligger der til andre. Vi sitter fast i et museum som heter Europa, tuftet på gamle forestillinger som ikke stemmer lenger. Kina bygger et gigantisk «belte- og veiinitiativ» over store deler av verden – og vi er ikke engang inkludert, sier han. 

Rosling mener at for å fikse feilene våre, må vi først avdekke og avsløre dem. Han står med en halvveis spøkefull, halvveis bekymret mine på scenen under Power of Sharing-konferanse i Operaen. Publikum i salen har svart på en rekke spørsmål om hvordan de tror verden henger sammen. Det meste ble riv, ruskende galt. 

– Skal din virksomhet overleve fremtiden, så må du ha harde fakta og klare data på hvordan din bransje, ditt marked og samfunnet ser ut. Det nytter ikke å basere avgjørelsene på «erfaring og magefølelse», sier Rosling.

Ola Rosling på scenen i Operaen_1200x630

FEIL, FEIL, FEIL. Ola Rosling har gjort det til sin livsoppgave å avdekke våre misoppfattelser om verden vi lever i. Foto: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria

Toppleder vet best?

Han smiler skjevt mens han forteller at det faktisk finnes én liten gruppe som over tid jevnt over scorer bedre på spørreundersøkelsene. Dette er toppsjefer i store, internasjonale foretak, men kun dem. Nestledere, mellomledere og avdelingssjefer bommer like mye som resten av oss. 

– Jeg tror det henger sammen med en form for seleksjon. En administrerende direktør tjener på å ha rett, det er skadelig å ta feil ofte. Da mister man kanskje et helt marked – eller jobben. De som sitter under toppsjefen har ikke samme incentiver for å ha rett, i likhet med resten av befolkningen, sier Rosling.

Ting som er bedre enn nordmenn tror:

 • Barnedødelighet
 • Vaksinegrad
 • Dødsfall som følge av naturkatastrofer
 • Antall mennesker under fattigdomsgrensen
 • Antall lavinntektsland
 • Jenters skolegang

(Kilde: Ola Rosling)

Tags :

Key note: Ola Rosling, Gapminder Foundation 


Hvem andre enn Ola Rosling passer bedre på scenen på denne konferansen "Fremtidens virksomhet"? 

TED-foredraget til Hans og Ola Rosling "How not to be ignorant about the world" er en av de mest populære TED-foredragene gjennom tidene – sett over 9 millioner ganger. Her demonstrerer de at det folk tror de vet om verden, det er statistisk usannsynlig og de gir oss fire metoder som vi kan bruke for å være mindre uvitende om verden vi lever i. 

I boken Factfulness som han skrev sammen med sin far, gir de to statistiske bevis for å vise at den økonomiske og sosiale virkeligheten i verden er annerledes enn vi tror! 

Ola Rosling er administrerende direktør og medgründer av Gapminder Foundation, grunnlagt sammen med sin far Hans Rosling og sin kone Anna Rosling Rönnlund. Stiftelsen jobber for å bedre livskvaliteten globalt gjennom å opplyse oss om globale statistiske trender med imponerende bevegelsesgrafikk. 
 
I 2013 utviklet Rosling “The Ignorance Project”. Målet er å utforske hva folk vet og ikke vet om grunnleggende globale mønstre og makrotrender. Ut fra dette utvikler prosjektet undervisningsmateriell. 


Key note: Børge Ousland 


Børge Ousland er eventyrer og polfarer med erfaring fra verdens mest ekstreme landskap. Ekspedisjonene har gitt han kunnskap om mestring, samarbeid og eventyrlyst – erfaringer han deler i foredragene sine. 

Børge Ousland jobbet som Nordsjødykker på midten av 1980-tallet og allerede da la han ut på sin første ekspedisjon over Grønland på ski. Den 37 dager lange ekspedisjonen ga mersmak, og i 1990 la han ut på sin neste ekspedisjon med Erling Kagge. Det var den første i sitt slag, og tok dem fra Canada til Nordpolen uten hunder og uten å motta forsyninger underveis. 

Siden 1993 har Ousland vært polfarer og eventyrer på fulltid, og har gjennomført mer enn ti ekspedisjoner alene eller sammen med andre, skrevet flere bøker og delt sine erfaringer både på film og TV.

 

På scenen 

Vi inviterte en rekke av våre kunder og noen av våre egne på scenen for å fortelle om hvordan de møter fremtiden. Vi tok opp temaer som ledelse​, organisasjon​, innovasjon​, datadrevet​ virksomhet, plattform og sky​, bærekraft​ og sikkerhet​.

 

Raymond Johansen

Raymond Johansen
Byrådsleder (Ap) i Oslo

Lene Eltvik Vindfeld

Lene Eltvik Vindfeld
Chief Transformation Officer i Sbanken

Tore Mortensen

Tore Mortensen
Chief Information Officer i Kongsberg Gruppen

Bjarne Østby

Bjarne Østby
Leder Kongsberg Gruppen sitt sky-initiativ

Hans Christian Holte

Hans Christian Holte
Direktør for Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV)

Johanne Kjuus

Johanne Kjuus
Head of Sustainability, Orkla Foods Norge

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande
Partner og rådgiver politikk og samfunn, Footprint

Beate Nossum

Beate Nossum
Initiativtaker og gründer av Footprint

Marianne Bergmann Røren

Marianne Bergmann Røren
Konsernsjef i Mesta

Rolf Barmen


Rolf Barmen
Konsernsjef i Elmera Group ASA (tidligere Fjordkraft Holding ASA)

Carl Aaby

Carl Aaby
Administrerende direktør, IKEA Norge

Lillian Røstad

Lillian Røstad
Direktør forretningsrådgivning, Skandinavia, Sopra Steria

Jørgen Rørvik

Jørgen Rørvik
Direktør for cybersikkerhet i Sopra Steria

Programmet 28.09.2022  

 • Kl. 11.15 – Velkomst og Minglelunsj 

 

Kl. 12.00 – Faglig program

 • Velkommen ved administrerende direktør i Sopra Steria, Kjell Rusti
  Introduksjon av dagens konferansier Beate Nossum
 • Key note
  Børge Ousland, Eventyrer  
 • Ledelse
  Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo kommune
 • Bærekraft
  Johanne Kjuus, Head of Sustainability, Orkla Norge

 

Kl. 13.20 - Pause 20 min

 • 13.40: Panelsamtale: Toppleders digitale agenda
  Moderator Lillian Røstad innledet sammen med Hallgeir Varsi, begge Sopra Steria,
  Deretter ledet Lillian samtalen med Hans Christian Holte i NAV, Lene Eltvik Vindfeld i Sbanken og Rolf Barmen i Elmera Group ASA.
 • Innovasjon
  Carl Aaby, administrerende direktør i IKEA 
 • Sikkerhet
  Jørgen Rørvik, Direktør for cybersikkerhet, Sopra Steria 
 • Sky
  Tore Mortensen, CIO Kongsberg Gruppen og Bjarne Østby, leder for sky-initiativet til Kongsberg Gruppen
 • Datadrevet
  Marianne Bergmann Røren, Konsernsjef Mesta 

 

Kl. 15.15 - Pause 20 min

 • 15.35: Panelsamtale: Fremtidens virksomhet
  Moderator Beate Nossum i samtale med Marianne Bergmann Røren i Mesta, Trine Skei Grande i Footprint, Carl Aaby i IKEA og  Johanne Kjuus fra Orkla.
 • Key note
  Ola Rosling, Gapminder Foundation

 

Kl 16.50 Avslutning etterfulgt av apéritif 

 • Kl 17.30 – Middag 

Kontaktperson

Hanne Kristine Fjellheim

Hanne Kristine Fjellheim

Kommunikasjonsdirektør