I oktober inviterte Sopra Steria en gruppe studenter til hackathon. Alle de 18 deltakerne fikk i etterkant tilbud om fast ansettelse – og takket ja.
– Nivået til alle som deltok i hackathonet var enormt høyt, så vi bestemte oss derfor tidlig å tilby alle deltakerne intervju. I intervjuene overbeviste samtlige på nytt, så vi endte med å ansette dem alle sammen med oppstart i vårt graduate-program, sier HR- og strategidirektør i Sopra Steria, Solfrid Skilbrigt.
Graduatene starter til høsten, men noen, deriblant Tonje Medby og Khalil Mishal, er allerede i gang.
– Jeg er en del av graduate-kullet som starter i august, men jeg spurte om jeg kunne starte før, og det var helt i orden, sier Khalil Mishal, som har studert industriell kybernetikk på NTNU.
Koronasituasjonen til tross, synes han at overgangen fra skolebenk til arbeidsliv har gått overraskende bra:
– Det har jo vært en litt spesiell oppstart ettersom alt er digitalt. Det har likevel gått veldig fint, og vi har hatt mange morsomme digitale arrangementer for oss graduates. Det å praktisere det man har lært på studiet, er også veldig motiverende og læringskurven er svært bratt, sier Mishal.
– Lærer noe nytt hver dag
Tonje Medby, som studerte økonomi på handelshøyskolen BI, hadde ikke forventet at deltakelsen på hackathonet skulle lede til fast ansettelse i Sopra Steria. Hun er svært glad for utfallet:
– Jeg meldte meg på for å lære mer om teknologi, og samtidig finne ut om denne retningen var noe jeg kunne tenke meg. At deltakelsen på hackathonet endte med fast jobb i Sopra Steria, er jeg veldig glad og takknemlig for. Det er tross alt Norges beste arbeidsplass!, sier Medby.
Hun jobber nå som graduate i Sopra Sterias Digital Platform Services-avdeling:
– Jeg jobber med digitaliseringsplattformen ServiceNow. Dette er samme plattform som jeg ble godt kjent med under hackathonet. Jeg kom raskt ut i et veldig spennende prosjekt. Her lærer jeg noe nytt hver dag. I tillegg tar jeg ulike kurs og sertifiseringer underveis. Ekstra motiverende er det å se at det jeg lærer på kursene kan brukes i prosjektene, sier Medby.
Hun er også enig med Mishal om at overgangen fra skolebenk til arbeidsliv har gått fint:
– Vi var vant til å jobbe mye hjemmefra i studietiden, så oppstart på hjemmekontor har gått helt fint. Jeg har møtt så mange nye mennesker, og lært masse. Det er spennende å lære mer om teknologi. Jeg merker også at jeg blir flinkere og flinkere for hver dag. Det er dødsgøy, sier Medby.
Ønsker seg flere hackatoner
HR- og strategidirektør Solfrid Skilbrigt mener hackathon kan være noe Sopra Steria skal satse på enda mer i fremtiden:
– Gjennom å arrangere hackathon fikk vi mulighet til å bli kjent med studentene over flere dager, og på en helt annen måte enn i en intervjusetting. Samtidig ble studentene kjent med oss, plattformene vi jobber med, og hvordan vi løser utfordringer hos våre kunder. Jeg tror det er lettere for studentene å vurdere om de kunne tenke seg å jobbe hos oss – noe samtlige deltakere i denne gruppen hadde lyst til. Derfor kommer vi nok til å arrangere flere hackathoner i fremtiden, avslutter Skilbrigt.
Bildetekst: Khalil Mishal og Tonje Medby fikk begge fast jobb i Sopra Steria etter at de deltok på hackathon i oktober.