De fleste av oss tror verden er mye verre enn den egentlig er. Ved hjelp av spørreundersøkelser og allment tilgjengelig statistikk avslører Ola Rosling alle fordommene vi må legge fra oss dersom vi vil lykkes i fremtiden.
– Vi som bor i Europa, ser verden slik den var for 50-60 år siden. Vi tror at vi sitter med fjernkontrollen og styrer tingene, og registrerer ikke at verden går forbi oss, sier Rosling.
Han har nettopp holdt et forrykende foredrag under en fullsatt Power of Sharing-konferanse i regi av Sopra Steria. I mens han vandrer gjennom Oslo sentrum på vei mot Flytoget, snakker svensken om hvilke muligheter forretningsledere, innovatører og politikere går glipp av ved å ha et feil og fordomsfullt syn på hva som skjer i verden.
– Jeg tror det er bedre å kjøre med en oppdatert GPS, fremfor å bruke stedstjenester fra 50-tallet. Veier og adresser legges om hele tiden. Slik er det også med politikk, med ledelse, innovasjon, alt mulig. Er virkelighetsforståelsen vår feil, vil vi fortsette å ta feil avgjørelser, understreker Rosling.
Han har gjort det til sin livsoppgave å bekjempe ignoranse og feiloppfatninger. Ola Rosling har bygget opp Gapminder Foundation sammen med faren, den kjente professoren Hans Rosling (1948-2017), og kona Anna Rosling Rönnlund. Dette er en stiftelse som bruker statistikk og fakta for å gi oss bedre verdensforståelse.
Overlater verden til Kina
Men hva så om vi mennesker har noen misoppfatninger om verden? Er det så farlig at vi tror ting er verre enn de er?
– Siden vi mener vi har det best på planeten, ser vi ikke noe poeng i å investere verken tid eller penger i resten av verden. Da overlater vi verdensmarkedet og alle mulighetene som ligger der til andre. Vi sitter fast i et museum som heter Europa, tuftet på gamle forestillinger som ikke stemmer lenger. Kina bygger et gigantisk «belte- og veiinitiativ» over store deler av verden – og vi er ikke engang inkludert, sier han.
Rosling mener at for å fikse feilene våre, må vi først avdekke og avsløre dem. Han står med en halvveis spøkefull, halvveis bekymret mine på scenen under Power of Sharing-konferanse i Operaen. Publikum i salen har svart på en rekke spørsmål om hvordan de tror verden henger sammen. Det meste ble riv, ruskende galt.
– Skal din virksomhet overleve fremtiden, så må du ha harde fakta og klare data på hvordan din bransje, ditt marked og samfunnet ser ut. Det nytter ikke å basere avgjørelsene på «erfaring og magefølelse», sier Rosling.
FEIL, FEIL, FEIL. Ola Rosling har gjort det til sin livsoppgave å avdekke våre misoppfattelser om verden vi lever i. Foto: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria
Toppleder vet best?
Han smiler skjevt mens han forteller at det faktisk finnes én liten gruppe som over tid jevnt over scorer bedre på spørreundersøkelsene. Dette er toppsjefer i store, internasjonale foretak, men kun dem. Nestledere, mellomledere og avdelingssjefer bommer like mye som resten av oss.
– Jeg tror det henger sammen med en form for seleksjon. En administrerende direktør tjener på å ha rett, det er skadelig å ta feil ofte. Da mister man kanskje et helt marked – eller jobben. De som sitter under toppsjefen har ikke samme incentiver for å ha rett, i likhet med resten av befolkningen, sier Rosling.
Ting som er bedre enn nordmenn tror:
- Barnedødelighet
- Vaksinegrad
- Dødsfall som følge av naturkatastrofer
- Antall mennesker under fattigdomsgrensen
- Antall lavinntektsland
- Jenters skolegang
(Kilde: Ola Rosling)