Norske prosjekter til topps i Sopra Steria-gruppens innovasjonskonkurranse

| minutter å lese

To norske prosjekter helt til topps i Sopra Steria-gruppens interne innovasjonskonkurranse, Innovation Awards.

– Begge de norske prosjektene er svært verdige vinnere, som bruker teknologi for å skape et mer inkluderende samfunn for mennesker med funksjonsnedsettelser, sier Kjell Rusti, administrerende direktør i Sopra Steria Skandinavia.

Innovation Awards ble i år arrangert for fjerde år på rad, og avholdes for å inspirere 46 000 ansatte til å utvikle innovative teknologiske løsninger som svarer på forretnings- og samfunnsutfordringer.

MoveMe

I år deltok over 350 prosjekter. Det ble kåret fire vinnere, blant dem var det norske MoveMe som stakk av med førsteplassen. Det er senior grafisk UX-designer i Sopra Steria, Lena Tønseth, som står bak ideen.

– Bevegelse er viktig for hele kroppen, også for hjernen. Jeg har lenge vært på søken etter noe som kunne motivere sønnen min Mikkel med cerebral parese til å bevege seg, men fant ingenting som fungerte. Derfor kom jeg opp med ideen, sier Tønseth.

Den første prototypen ble utviklet med et tverrfaglig team fra Norge og Polen. Prototypen bruker bevegelsessensorer og IoT, koblet til en mobilapp, for å motivere mennesker med funksjonsnedsettelser til å bevege seg.

– Prosjektet er basert på en årsak-virkning-tankegang, og teknologien kan også brukes til å ta avgjørelser, samt til lek og moro, sier Tønseth.


Illumie

Det andre norske prosjektet som kom helt til topps og vant Microsoft-prisen, var Illumie. Ideen er å bruke AR-teknologi for å hjelpe blinde og svaksynte med å navigere i verden. Det er Jelmer Verhoog og Ingri Skogsrød som står bak prosjektet.

– Først testet vi ut bruk av AR-briller på blinde og svaksynte for å se om de lettere kunne navigere i omgivelsene. De likte ideen, men ikke brillene. Derfor byttet vi fra AR-briller til smarttelefoner, sier Verhoog.

Nå som de har gått over til bruk av smarttelefon håper hans kollega Ingri Skogsrød at Illumie på sikt kan erstatte andre hjelpemidler, og være et lavterskeltilbud.

Illumie er et lavterskeltilbud som kan utfylle andre hjelpemidler der de svikter, og kan på sikt erstatte enkelte hjelpemidler. eksempelvis forteller deg når du støter på en hindring og hva det er, eller hvor du kan finne en ledig plass å sitte.


Midler til videreutvikling

Alle de fire prosjektene som har vunnet Innovation Awards, inkludert de to norske, mottar midler til å realisere og videreutvikle prosjektene.

– Det er Sopra Sterias mål å skape et bedre samfunn for alle, med hjelp av teknologi og kunnskap. Dette er noe begge disse prosjektene gjør. Jeg er derfor svært glad for at Sopra Steria konsernet finansierer utviklingen av prosjektene gjennom sitt Mission Handicap-initiativ, sier Rusti.

Vinnerne mener støtten har stor betydning for prosjektenes utvikling, og for samfunnet.

– At vi får støtte fra Sopra Steria, betyr at vi kan utvikle Illumie til å bli en enda bedre versjon, som kan hjelpe mange mennesker med nedsatt syn. Det gjør meg stolt, sier Verhoog, og får støtte av Tønseth:

– Dette økonomiske bidraget betyr mye. Dersom MoveMe blir rullet ut til mennesker med cerebral parese, kan det bidra til at disse menneskene får beveget seg mer, og får bedre livskvalitet, avslutter Tønseth.

 

Pressemelding fra Sopra Steria-gruppen om alle prosjektene.

Search

Kort om Sopra Steria

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, innovasjon og bærekraft. Selskapet har gjennom en årrekke vært rangert som en av Norges beste arbeidsplasser. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med deres omstilling.  

Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid. 

Sopra Steria har 56 000 medarbeidere i 30 land, og hadde en omsetning på € 5,8 milliarder i 2023. I Norge sørger 3300 medarbeidere for en årlig omsetning på over 5,2 milliarder kroner i 2023. Selskapet har kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Drammen, Hamar, Fredrikstad, Kristiansand og Tromsø. 

Vil du vite mer?

Kristin Blix-Elton
Kristin Blix-Elton
Markeds- og kommunikasjonsdirektør, Skandinavia