Norsk team til topps i europeisk hackathon

| minutter å lese

– Det er utrolig stort å komme på topp blant så mange gode initiativer, og veldig gøy at et norsk initiativ kan ha en positiv påvirkning på koronakrisen, sier administrerende direktør i HoloCare, John Berland.

Vinnerne ble annonsert torsdag formiddag. John Berland er svært stolt av HoloCare-teamet, og mener løsningen vil endre helsevesenet.

Det norske teamet vant i kategorien «effective remote working» med en løsning som gjør at helsearbeidere kan være tilgjengelige i frontlinjen, uten å bli smittet. Berland mener at løsningen gir bedre helsetjenester over landegrensene:

– Legeeksperter blir tilgjengelige, uten fysisk tilstedeværelse og på tvers av landegrenser, noe som betyr at man kan redusere smitte. Samtidig vil flere få tilgang på eksperthjelp. Dette gir bedre helsebehandling for flere mennesker, sier Berland.

Hackathonet EUvsVirus er initiert av EU-kommisjonen for å bidra til innovasjon og nye løsninger i forbindelse med pandemien. Konkurransen ble gjennomført fra 24. til 26. april, med over 20 000 deltakere som leverte hele 2 100 ideer.

Hindrer smittespredning

Teamet fra HoloCare består av utviklere fra Sopra Steria. De har jobbet tett klinisk personell ved Oslo universitetssykehus og Birmingham University Hospital. Overlege og kardiolog Henrik Brun ved Oslo universitetssykehus var med i teamet som dro seieren i land. Han mener løsningen kan ha positiv innvirkning på legebehandlingen under pandemien:

– Fysisk kontakt mellom pasient og helsepersonell bidrar til overføring av sykdommer som COVID-19. Behandling ved sykehus kan øke faren for smittespredning, og utgjør derfor en helserisiko både for pasienter og kritisk omsorgspersonell. Ved bruk av hologrambriller kan leger og pasienter nå møtes virtuelt, sier han.

Flere kan få behandling med hologrambriller

Til vanlig reiser Brun mye mellom ulike sykehus, noe som har vært umulig i koronakrisetiden. Hologrambriller kan bidra til at pasientene likevel får riktig behandling:

– Som legespesialist reiser jeg vanligvis mye for å bidra til å løse ulike komplekse, medisinske utfordringer. Det medfører risiko nå. HoloLens fjerner den fysiske avstanden mellom sykehusene, og bidrar til at pasienter kan få behandling, også i pandemisituasjoner. Til og med leger som er i karantene kan delta i arbeidet, sier Brun, som allerede har begynt å teste løsningen:

– Vi håper at resultatet av testingen mellom Tromsø og Oslo vil resultere i at vi kan rulle ut HoloCare globalt i en større skala, for å bidra til bedre pasientbehandling under pandemien, og i tiden etter krisen.

Team-bilde EUvsVirus Hackaton

 

Om HoloCare AS

HoloCare AS er det første innovasjonssenteret i verden for utvikling og forskning på blandet virkelighet (Mixed Reality) innen helse. Løsningene retter seg spesielt mot holografisk 3D-visualisering av medisinske bilder. HoloCare er et unikt samarbeid mellom offentlig og privat sektor. Samarbeidet har nå krystallisert seg i opprettelsen av et eget selskap som skal forvalte gevinstene samarbeidet gir. Selskapet er eid av Sopra Steria og Inven2, som er innovasjonsselskapet til Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus og alle sykehusene i Helse Sør-Øst.

Search

Kort om Sopra Steria

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, innovasjon og bærekraft. Selskapet har gjennom en årrekke vært rangert som en av Norges beste arbeidsplasser. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med deres omstilling.  

Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid. 

Sopra Steria har 56 000 medarbeidere i 30 land, og hadde en omsetning på € 5,8 milliarder i 2023. I Norge sørger 3300 medarbeidere for en årlig omsetning på over 5,2 milliarder kroner i 2023. Selskapet har kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Drammen, Hamar, Fredrikstad, Kristiansand og Tromsø. 

Vil du vite mer?

Kristin Blix-Elton
Kristin Blix-Elton
Markeds- og kommunikasjonsdirektør, Skandinavia