Lillian Røstad vinner ODA Award Woman

| minutter å lese

Hvert år kårer ODA, Nordens ledende nettverk for kvinner i teknologibransjen, landets fremste rollemodeller for likestilling i teknologibransjen. I år var det direktør for Business Consulting i Sopra Steria, Lillian Røstad, som vant Oda Award Woman. 

– Vi er svært imponert over alt Lillian Røstad har fått til gjennom sin karriere. Hun er et forbilde, både faglig og som leder. Hun inspirerer alle rundt seg, og bidrar til økt mangfold i teknologibransjen, sier Kjell Rusti, administrerende direktør i Sopra Steria. 

I 2019 ble Røstad leder for 250 medarbeidere i Business Consulting-avdelingen i Sopra Steria. 

–  Avdelingen har i en årrekke jobbet med kjønnsbalansen, og har i dag over 50 prosent kvinner. Mye takket være den innsatsen Lillian har lagt ned, sier Rusti.   

Selv ble Røstad svært glad da hun mottok prisen: 

Utrolig stas at arbeidet jeg har lagt ned, blir lagt merke til. Dersom vi skal tette kjønnsgapet, må vi ha flere rollemodeller. Det er veldig hyggelig at andre mener jeg har bidratt til å være det. Jeg håper at jeg har inspirert mange til å velge teknologi, og nå også ledelse, sier Røstad. 

Lillians faglige bakgrunn er innen informasjonssikkerhet. Frem til juni 2019 var hun leder for Cyber Security Advisory, hvor hun var ansvarlig for oppbyggingen av Sopra Steria sine tjenester innen informasjonssikkerhet i Skandinavia. Hun er spesielt opptatt av at sikkerhet er et samfunnsrelevant tema som angår oss alle: 

– Informasjonssikkerhet må komme enda høyere på samfunnsagendaen, og bli et mer samfunnsrelevant tema. De fleste aspekter av samfunnet, som infrastruktur, vann, strøm og kommunikasjon, styres nå av IT, sier Røstad. 

Etablerer nytt masterstudie i informasjonssikkerhet

Parallelt med lederstillingen i Sopra Steria, er Lillian Røstad førsteamanuensis ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo. Her er hun med på å etablere en ny mastergrad i informasjonssikkerhet, underviser faget «Security by Design», og veileder mastergradsstudenter. Røstad arbeidet tidligere i mange år ved NTNU i Trondheim, hvor hun etablerte og underviste faget «Software Security». I tillegg underviste hun i etisk hacking og veiledet studenter. Arbeidet i akademia har vært av stor betydning for Røstad: 

– Det er gøy og viktig å spre kunnskap om informasjonssikkerhet til den neste generasjonen teknologer. Informasjonssikkerhet er for viktig til at det kan overlates til et fåtall eksperter, og komme inn som en ettertanke i prosjekter. Dersom vi skal lykkes med dette, er det viktig at alle teknologer har en basiskompetanse innen informasjonssikkerhet, sier Røstad.

Stort samfunnsengasjement

Røstad har et stort samfunnsengasjement, blant annet har hun sittet åtte år i styret for Norsk Informasjonssikkerhetsforum (ISF), seks av dem som styreleder. I 2019 var ISF initiativtager til Sikkerhetsfestivalen, med Røstad som prosjektleder. Hun mener at det er viktig å skape slike arenaer for samarbeid:

– Viktigst av alt er samarbeid. Jeg vil derfor takke alle jeg har samarbeidet med gjennom tiden. For å virkelig gjøre en forskjell, må det mange mennesker til. Da er det samarbeid som gjør forskjellen, sier Røstad.

Røstad var også medlem av det regjeringsoppnevnte IKT-sikkerhetsutvalget, som i desember 2018 leverte NOU 2018: 14 IKT-sikkerhet i alle ledd — Organisering og regulering av nasjonal IKT-sikkerhet. Hun er også medlem av juryen for Datatilsynets pris «Innebygd personvern i praksis».

– Hennes engasjement er eksepsjonelt, vi er derfor veldig stolt over å ha Lillian med på laget, og gratulerer henne så mye med Oda Award Woman-prisen, sier Kjell Rusti. 

Hennes imponerende arbeid som leder har også ført til fortjente plasser blant Norges 50 fremste tech-kvinner tre år på rad, og som Top 50 Women of Influence in Cyber Security Europe i 2019.  Og nå har hun også blitt kåret til Oda Award Woman 2020. 

På bildet f.v.: Kristine Hofer Næss i Oda, Lillian Røstad i Sopra Steria, Jane Xia i Oda.

Search

Kort om Sopra Steria

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, innovasjon og bærekraft. Selskapet har gjennom en årrekke vært rangert som en av Norges beste arbeidsplasser. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med deres omstilling.  

Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid. 

Sopra Steria har 56 000 medarbeidere i 30 land, og hadde en omsetning på € 5,8 milliarder i 2023. I Norge sørger 3300 medarbeidere for en årlig omsetning på over 5,2 milliarder kroner i 2023. Selskapet har kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Drammen, Hamar, Fredrikstad, Kristiansand og Tromsø. 

Vil du vite mer?

Kristin Blix-Elton
Kristin Blix-Elton
Markeds- og kommunikasjonsdirektør, Skandinavia