To tidligere statsministre, én tidligere visestatsminister og tre av Norges fremste toppledere sto torsdag på scenen foran 120 toppledere i Operaen. Temaet var «Fremtidens virksomhet».
Det var verdensbildet og fremtidsmulighetene som spilte hovedrollene da Carl Bildt og Erna Solberg møttes på scenen i Operaen nylig. De delte sine tanker om hvor verden og Norge er på vei.
Trine Skei Grande, Kristin Skogen Lund, Ole Robert Reitan og Emilie Stordalen ga topplederne et unikt innblikk i hvordan de jobber for å rigge seg for en usikker fremtid.
– For å frigjøre oss fra Putin, trenger vi grønn energi. For å frigjøre oss fra Kina, trenger vi sirkulærøkonomi. Trine Skei Grande er partner i Footprint, en del av Sopra Steria. Til venstre dagens konferansier, Anne Karin Sæther.
Samarbeid og tilpasning
– Vi er i «de nye farenes tid», med pandemi, store globale klimautfordringer og geopolitiske motsetninger. Sammen med en digital revolusjon og stadig raskere endringer, er internasjonalt samarbeid viktigere enn noen gang før, sa den tidligere svenske statsministeren Carl Bildt.
Både han og hans norske kollega Erna Solberg(H) snakket om de store mulighetene og risikoene fremover. Digitalisering og ressurser er avgjørende stikkord.
– Den digitale revolusjonen byr på enorme muligheter, ikke minst for nye arbeidsplasser, selv om det vil kreve store investeringer, sa hun.
– Vi er inne i «de nye farenes tid», og internasjonalt samarbeid er viktigere enn noen gang. Koronavaksinen viste at det er mulig; den lyktes på grunn av et grensesprengende samarbeid, sa tidligere svensk statsminister Carl Bildt (M).
Toppledersamlingen "Fremtidens virksomhet" i Operaen er en unik møteplass for den absolutte toppledelsen blant Sopra Sterias kunder. Pausene, og middagen i etterkant, gir tid for lederne å møtes, knytte nye kontakter og dele erfaring og kunnskap på tvers av både offentlig sektor og privat næringsliv.
– Timing er viktig
På scenen gjorde både Bildt og Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund et stort poeng av å være agile, eller smidige.
– Nå har vi krig, inflasjon, høye renter og strømpriser og dessuten verdikjeder som endres. Da gjelder det å reagere for å utnytte nye muligheter – timing er alltid viktig – man må bare ikke glemme å også tenke langsiktig, understreket Skogen Lund.
– Jeg strever stadig med å prioritere, jeg vil helst holde altfor mange veier åpne, innrømmet Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund, som understreket betydningen av flittig dialog med de ansatte.
I paneldebatten understreket både hun og Nordic Choice Hotels’ Emilie Stordalen verdien av grunnfjellet i bedriftene, de ansatte, og av det å ha en nær og åpen dialog med dem. Schibsted-sjefen hadde stadig allmøter, der alle spørsmål skulle besvares.
– Selv når man ikke kan svare på alt, så si det! sa Skogen Lund. – Så takler de ansatte også usikkerhet mye bedre.
For Stordalens del var nærhet til de ansatte avgjørende for å redde hotellkjeden «da vi nærmest fikk næringsforbud».
– Vi prøvde fripass på hotellnetter og gjorde om konferanserom til padel-baner. Men at folk reiste til og stilte opp der det trengtes, betydde mye mer.
– Butikkene påvirker også folks handling i grønnere retning. Ved å flytte frukt og grønt til starten på handlerunden, har vi økt salget av slike varer kraftig, fortalte Reitan-sjef Ole Robert Reitan, på scenen med Emilie Stordalen fra Nordic Choice Hotels og Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund.
Der det skjer
For, som flere sa, er det avgjørende viktig med tillit - og å la de nærmest der det skjer, ta avgjørelsene. Som Ole Robert Reitan, sjef for Reitan Retail, sa i sitt foredrag:
– Det er på kontoret mitt det er størst fare for feil avgjørelser. De som er nærmest der det skjer, bør bestemme mest mulig. For eksempel vet de ansatte i hver butikk best hvor ulike vareslag bør plasseres. Så lenge de vet hvilken retning de skal, er det de som klarer jobben best.