Fra graduate til «topp 50 tech»-kvinne på to år

| minutter å lese

Det er absolutt ikke fordi hun kommer fra et småbruk, kanskje bittelitt fordi hun liker kaffe, men garantert fordi hun gikk for kybernetikk og en sommerjobb hun «neppe ville få». 

To og et halvt år etter at hun avsluttet studiene og ble graduate i Sopra Steria, er Lone Marselia Werness Bekkeheien en av «Norges 50 fremste tech-kvinner» i Norge. Den årlige kåringen arrangeres av Abelia og ODA-nettverk. 26-åringen fra et idyllisk småbruk ved Sandnes har klatret raskere enn de fleste kan drømme om. 

Hun studerte kybernetikk og robotikk og sier fremtiden må være tilpasset alle. Der kommer teknikken inn. Og etter hvert kaffen. 

> Se videoen der Lone forteller mer

Selvstyrt 

– Jeg er en nysgjerrig type, nysgjerrig på teknikk. Og jeg liker å møte nye mennesker å diskutere sånt med, sier hun. Selv mener hun nettopp det har åpnet mange muligheter.  

Kaffemaskina er jo en fin møteplass, det er slett ikke bortkastet tid. Folk man møter der, er jo hyggelige, men de kan og ofte vise seg å være nyttige koblinger senere. 

På «kyb-studiet» på NTNU  Kybernetikk og robotikkhandlet det også om koblinger. Hun spesialiserte seg på styringssystemer for autonome fartøy. Hun måtte koble matte, fysikk, programmering og hardware. Blant annet modellerte hun skip og brukte likninger hun utviklet til å lage dataprogram som hun så koblet til styring av skipene. 

– Hvis jeg gjorde jobben riktig, skulle ikke et virkelig skip bare finne riktig linje over fjorden, men også legge til kaia mykt uten at det skvulpet merkbart i kaffekoppen. 

«Blir neppe noe av» 

Lone sier at da hun fikk sjansen i Sopra Steria, var det mer enn hun hadde våget å tro på. Hun fikk tilbud om sommerjobb allerede på tredjeåret av det femårige masterstudiet. Det var i 2017. Hun var med i bedriftskomiteen, arrangerte bedriftspresentasjoner for studentene, og noen fra Sopra Steria kom for å fortelle om seg selv. Hun spurte om mulighetene for sommerjobb.  

Beskjeden var at «joda, hvis du er flink». Jeg tenkte at «fillern, da blir det neppe noe». Men, selv om hun hadde over to år igjen av studiene, fikk hun altså sommerjobben og senere fast stilling. Riktig nok etter flere møter og en rekke tester.  

Ganske flott! 

Etter de fem årene på NTNU, hadde hun også skrevet ferdig masteren sin, om GAN eller «Generative Adversarial Network». Teknologien blir blant annet brukt i det mye omtalte kunstig intelligens-verktøyet ChatGPT. 

Midt i 

To år senere er hun senior på sitt fagfelt og «sub-lead» i cyber security-gruppa i Sopra Steria. Det har vært to år med Splunk og big data, datadrevne beslutninger og sikkerhetsløsninger. Nå har hun også rukket å bytte jobb og blitt løsningsarkitekt, fortsatt innenfor Sopra Steria. 

– Dette er moro, sier hun og tegner i vei mens hun forklarer. – Jeg har ansvar for den samlede tekniske løsningen for kundene, på en måte i midten her mellom kunder, salg, det tekniske, legal og det kommersielle, skjønner...?  


Lone tegner og forklarer

Alle må med! 

At det var flere menn enn kvinner både på «kyb» og i Sopra Steria, har kun knapt ofret en tanke, det føles irrelevant for valgene hun har tatt. Men å få inn flere kvinner i IT, er noe hun brenner for. 

Derfor er hun «glad, ganske paff og veldig smigret» over å være en av «topp 50 kvinner i tech» en årlig kåring som NHOs teknologiforening Abelia i år gjør for sjuende gang. 

– Oppmerksomheten rundt dette er viktig. Teknologi er for alle, og da må alle typer mennesker – hele mangfoldet – være med å utvikle den! 

Ett eksempel på hvorfor det er viktig, kan man se i hverdagsverktøyet Google translate. Det antar og oversetter tekst basert på gamle, klassiske kjønnsrollemønstre. Skriver man inn «Min kjæreste er vakker», blir min kjæreste «girlfriend». Skriver man inn «Min kjæreste er sjef», er kjæresten en «boyfriend» i stedet. 

Nei, hun vet ikke hvor hun er om et par år eller enda lenger frem. Det er litt av moroa. 

– Ny teknologi, nye folk og nye muligheter dukker opp. Jeg aner ikke hva fremtiden bringer, men teknologi er definitivt en viktig del av den. Og der er jeg så heldig å få være med! 

 

PS! Også Sopra Sterias Lillian Røstad er inne på Abelia og ODAs lister over Norges fremste kvinner i tech, men hun er på listen over etablerte og kjente ledere.   

 

Search

Kort om Sopra Steria

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, innovasjon og bærekraft. Selskapet har gjennom en årrekke vært rangert som en av Norges beste arbeidsplasser. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med deres omstilling.  

Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid. 

Sopra Steria har 56 000 medarbeidere i 30 land, og hadde en omsetning på € 5,8 milliarder i 2023. I Norge sørger 3300 medarbeidere for en årlig omsetning på over 5,2 milliarder kroner i 2023. Selskapet har kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Drammen, Hamar, Fredrikstad, Kristiansand og Tromsø. 

Vil du vite mer?

Kristin Blix-Elton
Kristin Blix-Elton
Markeds- og kommunikasjonsdirektør, Skandinavia