Er skandinaviske bedrifter forberedt på internasjonal konkurranse?

| minutter å lese

- Tja, svarer Sveriges tidligere statsminister, Carl Bildt.

Krig, digitalisering, klima og bærekraft. Fire stikkord som vil prege norske bedrifter i tiden framover.  

I en sal på Den norske operaen sitter toppene fra norsk næringsliv en kald og klar novemberdag. På scenen står tidligere statsminister i Sverige Carl Bildt. I salen sitter en annen tidligere statsminister, Erna Solberg.  

Klima- og energiomstilling må skje, men det finnes også risikoer som er av delvis monumentale størrelser, sier Bildt i sitt åpningsinnlegg.  

Alt dette krever samarbeid, men vi har et usikkert USA, et stadig sterkere Kina med voksende ambisjoner og et imperialistisk Russland som nabo, fortsetter Bildt.  

Usikkerheten er stor.  

Topplederne er samlet til Sopra Sterias årlige konferanse for noen av Norges viktigste virksomheter. Temaet for årets konferanse er fremtidens virksomhet.  

under et år har den geopolitiske sitasjonen endret seg dramatisk. Hva har det å si for bedrifter som skal planlegge inn i fremtiden?  

Solberg og Bildt på toppledersamlingCarl Bildt og Erna Solberg på Sopra Sterias topplederkonferanse.

Klare for konkurranse?

Anne Karin Sæther, seniorrådgiver i Footprint – en del av Sopra Steria, leder konferansen.  

Hun spør Bildt under en samtale sammen med Erna Solberg om skandinaviske bedrifter er godt rigget for internasjonal konkurranse.  

Tja, svarer Bildt til en fullsatt sal av norske næringslivsledere som er lutter øre.  

Til stede var blant andre Kristin Skogen Lund, Ole Robert Reitan og Emilie Stordalen.  

Den digitale utviklingen går enormt raskt, poengterer Bildt, og drar opp Sveriges digitale spisskompetanse med Ericsson og Spotify som eksempler.  

 At man er god på for eksempel 5G-kommunikasjon, hvor Ericsson og Nokia har vært verdensledende, betyr ikke nødvendigvis at man blir god på 6G- eller 7G-kommunikasjon, sier Bildt.  

Men likevel:  

Nordiske bedrifter har alltid vært gode på omstilling, forklarer Bildt.   

  Fram til nå har vi har vært for sentrert på store bedrifter. Vi må ha en næringspolitikk som legger til rette for mer innovasjon i de små og mellomstore bedriftene, fordi det er der kraften kommer i framtiden, sier den tidligere svenske statsministeren.  

Hvor gode er vi i Norge på det feltet?, spør Sæther Solberg.  

Solberg følger opp Bildts eksempel med Ericsson.  

Ericsson er bygget på teknologi som ble laget på NTNU, men som ingen i Norge hadde interesse for å kommersialisere, sier Solberg.  

Det er ifølge Solberg mange gode ideer i Norge. Problemet er å få det ut i markedet.  

Vi har blitt bedre på dette de siste årene, men det er fortsatt en utfordring, sier Solberg.  

Den tidligere statsministeren i Norge forteller at norsk næringsliv er gode på nisjer, som for eksempel posisjons- og satellitteknologi.  

Veldig mange flyplasser er styrt av systemer som er utviklet i Norge. Få vet at i nesten alle satellitter er det teknologi utviklet i Horten, sier Solberg.  

Men når olje- og gassnæringen gir mindre verdier til det norske samfunnet, vi ha flere ben å stå på, mener Solberg, og avslutter med et retorisk spørsmål:  

 Da er utfordringen: Er vi gode nok på det digitale, som blir en kjerne i nesten alle næringer fremover?  

Topplederkonferansen_Solberg_-7773-1200
Erna Solberg på scenen under Sopra Sterias topplederkonferanse.

En grønn bølge er på vei

Trine Skei Grande, seniorrådgiver i Footprint – en del av Sopra Steria, gir topplederne en oppdatering på EUs grønne giv og taksonomien.   

Klima- og miljørapportering kommer til å bli like strengt som når du skal ha refusjon fra jobben for en lunsj du spiste eller en flytur du tok i jobbsammenheng. Vi tar for gitt at slike utgifter må dokumenteres. Det samme kommer til å skje på utslipp. Klimaregnskap og -rapportering kommer til å bli like viktig som de finansielle regnskapene, forklarer Skrei Grande og fortsetter:   

Den type rapportering rulles nå ut av EU.  

Mye står på spill, skal vi tro den tidligere Venstre-lederen.  

EU har skjønt at vi må ha grønn energi for å ikke være avhengig av Putin, og vi ha en sirkulær økonomi for å ikke være avhengig av råvarer fra Kina.  

Og utdyper:  

Hvis vi ikke klarer å få til denne omstillingen, undergraver vi den geopolitiske makten til Europa. Dette er snakk om å beholde demokratiet som styreform, vi kan ikke la oss herse av to store diktatur som enten styrer oss med naturressurser eller energi, avsluttet Trine Skei Grande. 

Search

Kort om Sopra Steria

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, innovasjon og bærekraft. Selskapet har gjennom en årrekke vært rangert som en av Norges beste arbeidsplasser. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med deres omstilling.  

Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid. 

Sopra Steria har 56 000 medarbeidere i 30 land, og hadde en omsetning på € 5,8 milliarder i 2023. I Norge sørger 3300 medarbeidere for en årlig omsetning på over 5,2 milliarder kroner i 2023. Selskapet har kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Drammen, Hamar, Fredrikstad, Kristiansand og Tromsø. 

Vil du vite mer?