Dette skaper vinnerne i energibransjen

| minutter å lese

Under ONS summet hele Stavanger. Nøkkelordet for konferansen var fremtiden. Energibransjen skal gjennomgå en enorm transformasjon de kommende årene, og på veien er de avhengige av to ting: Kloke hoder og teknologi.

Sopra Steria skiller seg ut blant de mange bedriftene på konferansen. Med en levende demofabrikk og AR-briller gir de besøkende en Mixed Reality-demonstrasjon av en fysisk fabrikk og digital tvilling. Den viser hvordan industri og teknologi kan inngå et perfekt partnerskap.

Kenneth Titlestad, Director for Cybersecurity & Industrial IT/OT i Sopra Steria, forklarer at dette er det som nå kalles Cyber Physical.

– Det er et stort fokus på å koble det fysiske med det digitale. Alt skal være smart i vår hverdag. De bedriftene som klarer å implementere teknologi på en smart måte vil være de bedriftene som kommer best ut av denne endringsfasen vi nå er inne i, forklarer han og utdyper:

– Digitalisering av industrien er ikke noe nytt, men det er nå den har skutt fart. Det er snakk om skyløsninger, AR, VR, droner, blockchain-teknologi med mer. Det er dermed ekstremt mange teknologier som ser dagens lys og det er en hastverksfølelse for å anvende disse teknologiene på en smart måte.

For de fleste industrier, også olje og energibransjen, handler det om den pågående fjerde industrielle revolusjonen. Teknologien tas i bruk på nye måter, og bidrar til endringer både i form av grønnere, mer effektiv og sikrere drift.

Titlestad mener at de som er raskest med implementeringer av teknologien vil utkonkurrere de store dinosaurene.

– Den teknologiske utviklingen er veldig bratt, og den blir bare brattere. Det er vanskelig å holde tritt med den både for mennesker, bedrifter og ikke minst i forhold til lover og reguleringer, sier han.

Dermed blir det nærmest teknologisk utvikling for teknologiens skyld.

– Heldigvis snakker vi allerede nå om Industri 5.0 hvor vi plasserer mennesket tilbake i sentrum. Det er mennesket som skal ha gevinst av teknologien. Det er veldig viktig med tanke på at de potensielle konsekvensene er fysiske hvis noe ikke er robust nok, eller ting ikke fungerer med en cyber physical-arbeidsdag. Det kan skje ulykker, miljøhendelser, eller cyber-angrep.

Kenneth Titlestad og Ine Cecilie Flateraaker i Sopra Steria

Director for Cybersecurity & Industrial IT/OT Kenneth Titlestad og Director for Applications, Ine Cecilie Flateraaker i Sopra Steria

Effektivitet på høyeste nivå

Mens vi snakker, kommer det flere nysgjerrige bort til standen. De to som er ansvarlige for demonstrasjon av miniatyrfabrikken, Filip Hagen og Scott Leaman som begge jobber med Mixed Reality, forklarer konseptet til de mange besøkende. For selv om de er på en olje og energi-konferanse kan denne typen teknologi overføres til flere typer industrier.

En digital tvilling er et nyttig verktøy for å samle inn sanntidsdata. Du kan ha oversikt over alt fra inventar til temperatur, og kan hjelpe dine arbeidere jobbe mer effektivt. Leaman, som er Mixed Reality Lead i Sopra Steria forklarer:

– En side ved en digital tvilling er at de som jobber eksternt får full oversikt, og et annet aspekt er at de fysiske arbeiderne får en helt annen hverdag. Dataen vil gi arbeiderne i fabrikken nærmest “superkrefter”. Med AR-briller kan arbeiderne ha all informasjonen foran seg - skal de for eksempel vedlikeholde én del kan de få vite når den delen sist ble endret, eller de kan få vite hvor det har oppstått en feil.

– Ved for eksempel feil trenger de ikke gå på jakt etter problemet og feilsøke manuelt. Denne Mixed Reality-løsningen fungerer nærmest som Google Maps innendørs. Den leder deg direkte til problemet slik at du kan løse det mye raskere. Den kan også vise deg nøyaktig hvordan problemet skal fikses.

Hagen som har vært med å bygge demofabrikken, og jobber som Mixed Reality-konsulent, tilføyer at tilgangen på data gjør det fysiske arbeidet mer intuitivt. Det vil heller ikke kreve mye opplæring til tross det er en overgang å jobbe med AR-briller.

– Du kan få all dataen skreddersydd til den ansattes jobb. Det kan også enkelt justeres hva som skal være synlig for den ansatte, slik at du kun får den dataen som faktisk er relevant for deg. Dermed kan du jobbe med hendene eller verktøyet ditt uten å måtte sjekke en laptop eller bruksanvisning ved siden av deg. Du får opp alt foran deg.

Mixed Reality Consultant, Filip Hagen og Mixed Reality Lead, Scott Leaman
Mixed Reality Consultant, Filip Hagen og Mixed Reality Lead, Scott Leaman

Bistår  i endringsprosessen

For sektordirektøren innen Energi, Rolf Erik Svarstad og Director of Digital Platform Services Stavanger, Heidi Ravndal, er det viktig å være synlig på ONS ettersom de jobber så tett med bransjen.

– Vår jobb er å bygge broen mellom IT, OT og energibransjen. Vi sitter ikke på noen teknologi selv, men vi sitter på kloke hoder som kan denne teknologien. På den måten er Sopra Steria tilretteleggeren for endring, forklarer Svarstad.

– Dagens endringer er helt avgjørende for å nå de forskjellige målene som er satt i forhold til for eksempel utslipp. Samtidig er det veldig spennende at det bidrar til en digitalisering av det operasjonelle. Mange av operasjonene i Nordsjøen blir nå satt til fastlandet, og når det gjøres trenger man en digital kompetanse, tilføyer Ravndal.

Sopra Steria jobber med flere av de store aktørene, og fryder seg over at bransjen er så fremtidsrettet. Olje og energibransjen har midlene til å ta tak i omstillingen som kreves, og med hele bransjens delingskultur har de begge tro på at det vil skje mye de neste årene.

– Ser vi på endringer som allerede er i gang trengs det raskt et helt annet kompetansebehov hos de ansatte som er flyttet fra Nordsjøen og til fastlandet. Samtidig blir det en mindre sikkerhetsrisiko ved hjelp av fjernoperasjon, mener Ravndal.

Director for Digital Platform Services Stavanger, Heidi Ravndal.
Director for Digital Platform Services Stavanger, Heidi Ravndal.


Svarstad tilføyer at hele bransjen går spennende tider i møte:

– Samtidig vil det settes i gang mange prosjekter i flere ledd av industrien. Ser vi på Equinor som eksempel skal de bruke enorme summer på endringene som kommer.

– Som konsulentselskap har vi fått utfordringen av de store aktørene vi samarbeider med: “Vi skal endre oss frem til 2045 - vil dere være med på den reisen?”, og her er det ingen tvil - selvfølgelig skal vi det, konkluderer han.

Sektordirektør for Energi, Rolf Erik Svarstad
Sektordirektøren for Energi, Rolf Erik Svarstad

Search

Kort om Sopra Steria

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, innovasjon og bærekraft. Selskapet har gjennom en årrekke vært rangert som en av Norges beste arbeidsplasser. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med deres omstilling.  

Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid. 

Sopra Steria har 56 000 medarbeidere i 30 land, og hadde en omsetning på € 5,8 milliarder i 2023. I Norge sørger 3300 medarbeidere for en årlig omsetning på over 5,2 milliarder kroner i 2023. Selskapet har kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Drammen, Hamar, Fredrikstad, Kristiansand og Tromsø. 

Vil du vite mer?

Kristin Blix-Elton
Kristin Blix-Elton
Markeds- og kommunikasjonsdirektør, Skandinavia