Børge Ousland: Som leder vokser du på motstand

| minutter å lese

– Problemer er bra. Motstand gir deg sjansen til å ta et steg videre, både som leder og menneske. 

Ordene tilhører polfareren, eventyreren og gründeren Børge Ousland, og falt under Power of Sharing, en årlig konferanse i regi av Sopra Steria. 

– Du må tørre! Tørre å utfordre deg selv. Tørre å konfrontere frykten din. Tørre å feile. Går det skeis, prøver du igjen, sier Ousland. 

Du utvikler deg ikke på sofaen

Selv har han turt hele livet. Fra tiden som nordsjødykker og marinejeger, til den første turen over Grønland på ski i 1986 og de banebrytende nordpolekspedisjonene med blant andre Erling Kagge de etterfølgende tiårene. 

– Du utvikler deg gjennom motstand, og motstand får du ikke ved å ligge på sofaen hjemme. Jeg har begynt å se på problemer som noe bra – noe som gir mulighet til å forandre meg. Negative ting kan snus til noe positivt, sier Ousland. 

Denne livsfilosofien hjelper ikke bare eventyreren når sultne isbjørner sirkler rundt teltet hans, men også i forretningslivet. I 2010 kjøpte han den 55 mål store øya Manshausen i Nordland. Her har han bygget landskapshotell og skapt en unik reiselivsdestinasjon. 

– Jeg har helt klart tatt med meg denne innstillingen i arbeidet med Manshausen. Det var spennende og uvant å starte og drive bedrift i en verden jeg ikke visste noe om. Jeg måtte lære veldig mye nytt. Gå inn i en annen verden enn den jeg var vant med. Det var, og er fremdeles, veldig interessant, sier Ousland. 

Børge Ousland_ 1200x630

GI MEG EN UTFORDRING. – Jeg har begynt å se på problemer som noe bra – noe som gir mulighet til å forandre meg, sier Børge Ousland. Foto: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria

Kjemper for isbreene

Fremdeles gir han seg i kast med planetens mest ekstreme natur. Ousland og polfarerkompis Vincent Colliard er i skrivende stund halvveis med prosjektet IceLegacy, der de skal krysse totalt 20 av verdens største isbreer. Slik vil de rette fokus mot de skjøre breene og klimaveiskillet vi står ved.

– Det har skjedd store endringer i løpet av den tiden jeg har holdt på. Iskanten flytter på seg, breene krymper. Polhavene forandrer seg enormt. Roald Amundsen brukte seks år på å seile rundt Nordpolen. Jeg var med på en seilskute som brukte fire måneder på samme reisen, forteller han. 

Kan vinne klimakampen

Ousland velger likevel å være optimist. Han tror det er mulig å vinne klimakampen. 

– Det har skjedd noe med bevisstheten vår. Før spurte folk meg om jeg trodde klimaendringene virkelig kunne være menneskeskapte. Nå har dette sunket inn hos de aller fleste. Så gjelder det å få folk til å tro at det nytter å ta miljøvennlige valg. Jeg liker å si at dersom vi alle er en del av problemet, må vi også være del av løsningen, sier han. 

Vi er tilbake der vi startet – med motgang og problemer som må snus til noe positivt. Noe som gjør at vi vinner, og vokser. 

– Vi lever i menneskets tidsalder. De store utfordringene vi mennesker står overfor, gir oss muligheten til å selv bestemme hvem vi er. Hvem vi kan bli. Denne muligheten må vi finne ut hvordan vi skal bruke. Enten mislykkes vi som art, eller så lykkes vi. Da tar vi menneskeheten til et nytt nivå, sier polfareren.

Search

Kort om Sopra Steria

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, innovasjon og bærekraft. Selskapet har gjennom en årrekke vært rangert som en av Norges beste arbeidsplasser. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med deres omstilling.  

Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid. 

Sopra Steria har 56 000 medarbeidere i 30 land, og hadde en omsetning på € 5,8 milliarder i 2023. I Norge sørger 3300 medarbeidere for en årlig omsetning på over 5,2 milliarder kroner i 2023. Selskapet har kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Drammen, Hamar, Fredrikstad, Kristiansand og Tromsø. 

Vil du vite mer?

Kristin Blix-Elton
Kristin Blix-Elton
Markeds- og kommunikasjonsdirektør, Skandinavia