Allerede etter fire uker i jobben sto Montaha på scenen foran et tusentall kolleger, svært mange av dem startet samtidig som henne nå i august. – Jeg hadde aldri turt noe sånt uten all oppfølgingen fra start. Godt gjort med så mange nye!
Men hvordan får man til noe slikt i et selskap som vokser så fort? I august ansatte konsulentselskapet Sopra Steria 280 rett fra skolebenken, pluss nesten 100 mer erfarne. I alt har 544 startet siden nyttår, de fleste i Oslo. Selskapet har vokst kraftig over flere år.
Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering. Med økt etterspørsel etter teknologi- og forretningsrådgivning har selskapet skalert kraftig opp.
Ved nyttår hadde selskapet vel 2 344 medarbeidere, i dag 2 886. Trolig vil selskapet runde 3 000 innen kort tid.
Selskapet har også åpnet nye kontorer i Fredrikstad, Drammen, Hamar, Kristiansand og Tromsø den siste tiden.
Sosial start
– Hvordan man får det til, at alle i en så diger, ny gjeng føler seg godt ivaretatt og personlig fulgt opp? He-he – jeg må innrømme at jeg forventet både kaos og å forsvinne i mengden, ja, men det har vært full fart, nesten merkelig ryddig og rikelig med hender å holde i. Godt gjort, egentlig!
Det sier Montaha Al-Sultan på 26, én av 280 nyutdannede som startet i Sopra Steria i august. Hun forteller om en intens introuke – bare den utrolige logistikken rundt utdeling av PCer var et kapittel for seg selv – men det er opplegget etterpå hun er mest imponert over.
– De drar oss med på alt mulig. Såkalte community-møter, faggrupper, trening og masse sosialt: Ukentlige middager og aktiviteter – «padle», morgentrening, kickoff-fest... Neste uke er det hyttetur, og senere visstnok Norefjell. Og så ble jeg kastet rett inn i et par digre prosjekter hos blant annet Obos, riktig nok i et lite team. Der var det godt å ha sin egen mentor, ja.
1. august kom Montaha fra skolebenken – med økonomi og forretningsjus på BI og så programmering på Høyskolen Kristiania – til første dag i sin første fulltidsjobb. Her skal hun jobbe med såkalt digital workflow, digital arbeidsflyt.
– De drar oss med på alt mulig faglig og sosialt. Masse sosialt, det virker som man kan leve hele livet her, sier Montaha Al-Sultan etter fire uker hos Sopra Steria. (Foto: Sopra Steria)
Unge pusher eldre
Solfrid Skilbrigt, som er HR- og strategidirektør i Sopra Steria, jobber tett på rekrutteringen.
– Det handler om kultur og om å skape små samfunn som hver enkelt av de nye kollegene våre kommer inn i, sier hun. – Det krever mye av både ledere og andre kolleger, selv om vi har rigget så mye vi kan for å ta imot hver enkelt best mulig.
Faggruppene er én ting: Grupper på tvers av avdelingene hvor alle utveksler spørsmål og ideer for å løfte hverandre. – Dette hjelper de nye å bygge nettverk både mot andre avdelinger og ut i bedriftene de jobber i.
Prosjektjobbingen som også Montaha Al-Sultan er kastet ut i, er viktig her som en del av graduate-programmet.
– De nye og mer erfarne jobber i små team, de pusher også hverandre samtidig som det fungerer som sosialt og faglig lim, sier Skilbrigt. – En bonus er at kundene våre får flere hoder med ulike perspektiver.
Første dag på ny jobb: 280av de nesten 400 som startet bare i august, er såkalte graduates, nyutdannede som starter yrkeslivet sitt i Sopra Steria. (Foto: Sopra Steria)
Bli kjent fort
– Da jeg hørte om «småsamfunn», tenkte jeg at «ja, ja, - fine klisjeer»! Men det var feil, sier Montaha Al-Sultan. Hun sier hun har blitt fort kjent både med andre, med organisasjonen, ulike prosjekter og måten selskapet jobber på. – Selv i faggruppene vil seniorene virkelig gjerne vite hva vi nykommere mener. Men det er jobben ute hos kundene som er viktigst, bare førstehåndskjennskapen til hverdagen som konsulent har vært veldig lærerik.
– Og du og mentoren din der, dere pusher hverandre?
– Jeg tror verken jeg pusher mentoren min eller har så mye å bidra med ennå. Men som han sier: Han må gjøre meg så god at jeg kan overta hans jobb – på sikt.
Om det skjer, er likevel usikkert, mener hun. – Med alle jeg har blitt kjent med, kan det godt hende jeg jobber et helt annet sted i bedriften etter hvert.
Kanskje kursholder selv
Ifølge Solfrid Skilbrigt koker mye av dette ned til Sopra Sterias mantra om «Power of Sharing». – Det er mer enn et vakre ord, delingskulturen gjennomsyrer hele organisasjonen, noe som også er viktig for at vi lykkes så bra som selskap.
Det handler om mer enn at nye kan spørre de mer erfarne, det handler også om stadige kurs og samlinger som vanlige ansatte holder for hverandre. Montaha Al-Sultan har sett mulighetene der.
– At så mange vil og gidder løfte hverandre er både moro og veldig nyttig. For alt jeg vet, kan det kanskje hende jeg står og holder kurs i noe snart. De aller fleste har jo noe som er verdt å dele.