Anna og Marit på listen over landets viktigste utvikler-kvinner

minutter å lese

Anna Brøyn og Marit Iren Rognli Tokle (begge 27) fra Sopra Steria er på Tech Role Models sin gjeve liste over kvinner som jobber «hands-on» med teknologi.

– Det betyr mye for meg at arbeidet jeg gjør innen sikkerhet og hacking får anerkjennelse. At noen mener at jeg kan være en rollemodell for andre er utrolig kult, det betyr at noen mener jeg gjør noe riktig, sier Tokle, som er spesialist på sikkerhet og etisk hacking.

Oslo-kvinnen har jobbet i Sopra Steria i to år, i likhet med sin mednominerte kollega, Anna Brøyn, som er spesialist på spesialist innen Business Intelligence og datavarehus. Også hun synes også det er veldig stas å havne på lista:

– Jeg synes det er hyggelig at kollegaene mine har nominert meg til dette. Det viser jo at de ser meg og det jeg gjør, og det er setter jeg pris på, sier Brøyn.

Listen Tech Role Models ble annonsert av en jury i forbindelse med en konferanse på Ada Lovelace-dagen 8. oktober. Lovelace ble født i 1815 og anes som verdens første programmerer. Listen er på 25 kvinnelige rollemodeller som jobber daglig med teknologi, og som ikke er ledere.

Liker logisk tenking

Anna Brøyn sier at hun er fornøyd hvis denne prisen kan gjøre at hun er med på å inspirere andre kvinner til å gå veien inn i tech:

– Jeg er sikker på at det finnes mange jenter og kvinner som kunne trives godt og gjøre en viktig jobb i tech, uten at de har prøvd det. Så jeg slår gjerne et slag for å lokke flere inn!, sier hun og legger til at realfag var hennes vei inn i teknologien:

– Det som har vært det viktigste for meg er å kunne løse oppgaver som krever logisk tenkning, og det fikk jeg muligheten til både i fysikk, som jeg har studert, og i Sopra Steria.

Startet som usikker utvikler

Også Marit Tokle er opptatt av å skape de gode rollemodellene innen teknologi, og spesielt innen sikkerhet. Men det betyr at hun noen ganger må gå utenfor sin egen komfortsone:

– Rollemodellene burde være framme og være synlige – også for dem som ikke nødvendigvis kjenner bransjen så godt. Samtidig betyr det å være rollemodell at jeg må godta å få mer oppmerksomhet og bli sett. Det kan være veldig rart for mange litt inneslutta tech-damer!, sier hun med et smil.

Tokle sier at reisen som kvinnelig hacker og teknolog til tider har vært ensom – men også til tider veldig sosialt:

– Universitetet var litt tregt egentlig, og følte ikke jeg lærte så mye frem til jeg begynte med mastergraden min og med CTF (hackekonkurranser). CTF-miljøet har lært meg utrolig mye kult og driver med det jeg digger. Jeg vil likevel påpeke at jeg startet som en usikker utvikler som aldri turte å stille spørsmål – før jeg fikk en samboer som støtter meg til enhver tid, sier hun.

Ønsker å øke bevisstheten rundt sikkerhet

Anna Brøyn sier at noe av det viktigste for hennes utvikling har vært å kunne trekkes mot det hun selv synes er gøy og interessant:

– Etter at jeg begynte i Sopra Steria har jeg følt at jeg har fått stor tillit fra mine ledere. Det har ført til at jeg har fått nye utfordringer hele tiden som igjen har ført til at jeg har kunnet utvikle meg raskere, sier hun.

Hun ser lyst på fremtiden, og ønsker å fortsette i den rollen hun er i – men vil utvikle seg til å bli enda dyktigere i den jobben hun gjør. Tokle stemmer i:

– Jeg skal i hvert fall fortsette å «preache» sikkerhet og hacking! Jeg ønsker å øke bevisstheten på hvor viktig sikker systemutvikling er, og fortsette og gjøre CTF-miljøet i Norge større og bedre, avslutter hun. 

 

Bildetekst: EKSPERTER: Anna Brøyn og Marit Iren Rognli Tokle er begge på den gjeve listen til Tech Role Models.

Search

Vil du vite mer?

Kjetil Vengstad
Kjetil Vengstad
Rådgiver innen dokumentasjons- og informasjonsforvaltning